Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Századvég: A kormány jól kezelte a vörösiszap-katasztrófát

2010.10.18. 15:10
A Századvég felmérésben megkérdezettek 86 százaléka szerint a kormány megfelelően lépett fel a vörösiszap-katasztrófa után, nagy többségük egyetértett a vállalat tulajdonosainak és a vállalat vagyonának zár alá helyezésével.

A Századvég felmérése szerint a magyar társadalom majd kilenctizede úgy véli, hogy a kormány jól (50 százalék) vagy nagyon jól (36 százalék) kezelte a vörösiszap-katasztrófa következményeit.

A megkérdezettek 97 százaléka helyesli a kármentő alap megnyitását, az új védőgát megépítésével 92 százalék ért egyet, és 85 százalék szerint helyes döntés volt a vállalat tulajdonosainak és a vállalat vagyonának zár alá helyezése. A döntésekkel egyet nem értők aránya kevesebb mint 10 százalék.

A kimutatás szerint 99 százalék úgy látja, a legfontosabb feladat a települések védelme egy esetleges újabb gátszakadástól, ezt követi a károsultak kártalanítása és a gyárban dolgozók munkahelyének megvédése (98 százalék), de hasonlóan fontosnak gondolták a megkérdezettek a felelősök megkeresését (97 százalék) is.

Az adatokból a közvélemény-kutató arra következtetett, hogy a magyar társadalomban óriási szolidaritás a károsultakkal, de az emberek azt is érzékelik, hogy a gyár bezárása hosszú távon inkább rontja a károsultak helyzetét. A munkahelyek védelmét azonban nem feltétlenül a termelés mielőbbi újraindításától várják a kérdezettek, mivel ezt csak 80 százalékuk látja inkább fontosnak, olvasható a Századvég értékelésében.

A megkérdezettek 70 százaléka szerint a gyárat működtető cég a felelős a katasztrófáért, csak 4 százalékuk vélekedett úgy, hogy természeti katasztrófáról van szó. A válaszolók 76 százaléka szerint a bajba jutottak kártalanítása a cég feladata, és hét százalék gondolta úgy, hogy ez állami feladat, egy százalék szerint adományokból kell fedezni a kártalanítást.

A közvélemény-kutató az előző héten nyolcszáz, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végzett kutatást.