A tartótiszt tudott a romagyilkosságokról?

2010.10.19. 12:59
A Pest Megyei Bíróságon tavasszal kezdődik a romagyilkosság gyanúsítottjainak büntetőpere. Cs. István tartótisztje fegyelmit kapott.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja, a hivatásos katonai szolgálata alatt a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) által beszervezett Cs. István KBH-s tartótisztje, H. Ernő fegyelmit kapott.

H. Ernő a cikk szerint több szabályt is megszegett. Nem árulhatott volna el magáról semmit az informátorának, márpedig Cs. István tudta a telefonszámát és a lakcímét is.

Nagyobb vétségnek tűnik, hogy a tartótiszt a jelentéseiben nem dokumentált mindent, ami a tudomására jutott. Érdektelennek tartotta, ezért nem közölte Cs. Istvánnak a romagyilkosságokról szóló összes információját. A Magyar Hírlap cikke szerint  a nyomozás anyagaiból "arra is következtetni lehet", hogy a tartótiszt tudhatott magukról a romagyilkosságokról.

A lap úgy tudja, H. Ernő azért úszta meg az esetet írásos fegyelmivel, mert az ügyet vizsgáló bizottság megállapította, hogy felettesei utasították a szabályok megsértésére.

A Pest Megyei Bíróság korszerűtlen épülete alkalmatlan lehet a romagyilkosságok gyanúsítottjainak rendkívüli biztonsági intézkedésekkel kísért, márciusban kezdődő bűnperének tárgyalására – figyelmeztet a Magyar Hírlap.