Brüsszeli beavatkozást sürgetnek a nagy európai biztostók

2010.10.19. 08:06
A 12 legnagyobb európai biztosítótársaság veszélyben érzi a magyar magánnyugdíjpénztári tagok 2700 milliárd forintos megtakarítását.

Fenyegetve érezvén a közel hárommillió magyar magánpénztári tag megtakarításait, a tizenkét legnagyobb európai biztosítótársaság levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez és a témában felelős összes biztoshoz, valamint Herman Van Rompuyhoz, az Európai Tanács állandó elnökéhez, hogy eltérítsék szándékától a magyar kormányt – írja a Népszabadság.

Az ugyanis felfüggeszteni szándékozik az átutalásokat a magán-nyugdíjpénztári tagok számláira, évi 420 milliárd forinttal, azaz 1,4 milliárd euróval növelve a költségvetés bevételeit. A társaságok azt is sérelmezik, hogy a kormány a magánnyugdíjpénztári tagokat az állami felosztó-kirovó rendszerbe való visszatérésre ösztönzi.

A lap úgy tudja, hogy Olli Rehn pénzügyi biztos munkatársai már fogalmazzák a választ. Brüsszelben a Népszabadság szerint aggódnak a magán-nyugdíjpénztári fejlemények miatt, ám a nyugdíjrendszer kialakítása nemzeti hatáskörbe tartozik, és a bizottság a hiánycsökkentést is szorgalmazta, ami megnehezíti a kormány döntésének bírálatát.

Brüsszeli források feltételezik, a magyar kormány nem véletlenül hagyta homályban, mikor, milyen módon fizeti vissza a járulékot a magánnyugdíjrendszerbe: ha ugyanis törvényben rögzítenék azt, akkor a pénz visszatartása nem lenne elfogadható deficitcsökkentésként. Így viszont csupán a pénztártagok kezdeményezhetnek pereket.

E dilemmára utal áttételesen Andor László szociális ügyi biztos, akihez a nyugdíjtéma tartozik. Szerinte a nyugdíjrendszereknek kellően stabilnak kellene lenniük ahhoz, hogy átlátható és kiszámítható keretet adjanak az embereknek a várható nyugellátásukról. A magyar lépések alááshatják a bizalmat, ideértve a további járulékfizetési készséget. A biztos szerint a rövid távú fiskális nyereséget a nyugellátás implicit kötelezettségének növekedése kíséri, ami hosszabb távon ugyanekkora pénzügyi kihívást jelent majd.