95 millióból ünneplik október 23-át

2010.10.20. 11:32
Idén 95,5 forintból szervezi és rendezi a Hungarofest az október 23-i állami ünnepséget, amely péntektől november 4-ig tart.

A programok az ünnep előestéjén, október 22-én elkezdődnek, amikor a Műegyetemnél tartanak megemlékezéseket különböző szervezetek. A helyszínről egy menet is elindul a Bem térre, majd onnan a Kossuth Lajos térre, ahol meggyújtják a forradalom lángját.

Október 23-án, szombaton a hivatalos ünnepségsorozat az állami lobogó felvonásával kezdődik, majd 10 órától egész napos programok kezdődnek a Kossuth Lajos téren. Például megnyitják a Parlamentet, lesz koncert, filmvetítés és rajzverseny.

A Nádor utcában egész nap veterán Csepel teherautók és motorok találkozója lesz.

A Jászai Mari térről indul a Széchenyi fürdőig a Szabadság futam elnevezésű "futóverseny", amelyre a nevezési díj 1956 forint. Győztest nem hirdetnek, viszont a nevezési díjakat a vörösiszap károsultjainak ajánlják fel.

A programok egy része egészen november 4-ig tart, amely a "gyász napjaként" zárja az ünnepet. Ekkor Szent István bazilikában koncert lesz, ami után elindul az ünnepi menet a Kossuth térre, ahol mindenki elhelyezheti mécseseit, illetve ekkor oltják el a forradalom lángját - mondta a kormányszóvivő.

Az ünnepségekhez a BKV is csatlakozik. A 4-es és a 6-os villamosokon 1956-os idézeteket játszanak be bizonyos megállóknál.