Meghalt a félrediagnosztizált kismama

2010.10.20. 08:54
A család ügyvédje és az azóta megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet szakértője szerint a bajai kórházban tévesen diagnosztizálták a 33 éves M. Mónikát, aki terhessége 28. hetében császármetszéssel adott életet gyermekének, majd öt nap múlva meghalt.

M. Mónika 2009. december 16-án - terhessége 28. hetében - lett rosszul, erős gyomortájéki fájdalmai miatt az ügyeletes orvos a Bajai Kórház sürgősségi osztályára küldte - írja a Népszabadság. Itt, a rutinszerű vizsgálatok után nőgyógyászati konzíliumot hívtak össze. Ekkor a fiatal nő már 45 perce eszméletlen volt, ezért december 17-én hajnalban császármetszéssel világra segítették 900 grammos kisfiát.

M. Mónika öt nap múlva, december 22-én  a kórházban meghalt. A halottvizsgálati bizonyítvány szerint halála terhességi toxicosis, mint alapbetegség szövődményeként kialakult agyvérzés okozta agyodema.
A család ügyvédje, Ábrahám László hiába kért információkat a kórháztól, ott senki nem nyilatkozott a felelősség kérdésében. Ezért hétfőn foglalkozás köráben elkövetett halált okozó veszélyeztetés gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságon.

Ábrahám egy olyan jelentéssel érvel, amit az azóta megszűnt Egészségbiztosítási Felügyelet által felkért igazságügyi szakértő készített. A szakértő szerint a sürgősségi baleseti osztályon az ügyeletes orvos utóbb tévesnek bizonyult diagnózisa alapján kezdték meg a vizsgálatot, ami háromórás késlekedést okozott a helyes diagnózis megállapításában. A szakértő szerint a kórházban emellett több hibát is vétettek, például figyelmen kívül hagyták, hogy a nő 28 hetes terhes és a vérnyomása tartósan extrém magas volt.