Vádat emeltek a Pécsi Közlekedési Zrt. vezetője ellen

2010.10.20. 18:54

Hűtlen kezelés miatt vádat emelt az ügyészség Keczer László, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatója ellen a pécsi buszeladási üggyel összefüggésben. Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője szerdán megerősítette az információt.

Az eljárás Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének feljelentésére indult tavaly júniusban, miután nyilvánosságra került, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51 százalékos és a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban a városi vagyonkezelő és az önkormányzat közgyűlésének jóváhagyása nélkül 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek.

A buszok egy része könyv szerinti értéken, a másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. A PK Zrt. azóta havi 1,2 millió forintért bérli a járművek darabját és 10 évre vonatkozóan egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat fizetett a vevőnek.

A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.