Elkezdődtek a kirúgások a legnagyobb minisztériumban

2010.10.21. 13:13 Módosítva: 2010.10.21. 13:13
Megjelent a legnagyobb minisztérium működését rendező szervezeti és működési szabályzat, amely igazolja előző cikkünk állításait: jelentős elbocsátások kezdődnek a Nemzetierőforrás-minisztériumban. A 906 fősre csökkenő tárcánál a legkevesebben a sport és a kultúra területén dolgoznak majd, kiemelt szerepet kap viszont az oktatás. Sok lesz a vezető és kevés a beosztott.

Lezárult az államtitkárok csatája a legnagyobb minisztériumban. Nyilvánosságra hozták a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) szervezeti és működési szabályzatát, amelyből kiderül, melyik államtitkárságról hány embert bocsátanak el, és hányan viszik majd tovább az ügyeket. A dokumentum megjelenésének másnapján megtörténtek az első elbocsátások is.

Az egyes államtitkárságoknál tervezett létszámok egyébként jelzik, a szuperminisztérium milyen hangsúlyt fektet az adott területre. A kormány sportbarát kommunikációjának ellentmondva a sport ügyeit csupán 49 ember képviseli majd a 906 fősre tervezett minisztériumban.

Lefokozták a kultúrát is, ahol 105 fő maradhat. A korábbi minisztériumban, az OKM-ben 525 fő dolgozott, igaz, az előző rendszerben hozzájuk tartozott az oktatás ügye is, így nagyjából 100 emberrel csökkentik a kultúráért felelős munkatársak számát.

Meglepő módon harmadik helyre szorult az egészségügy, ahol 131 ember végzi majd a munkát a korábbi mintegy 220 helyett.

A kormány a szociális, a család- és ifjúságügy területét tette meg a második legfontosabbnak, itt ugyanis 148 főt tartanának meg. A Nefmi legfontosabb feladata úgy tűnik az oktatás lesz, amellyel 150-en foglalkoznak majd. Igaz, ez a szám is alacsonyabb, mint a korábban működő minisztériumban.

Sok vezető, kevés beosztott

Az átszervezés különös vonzata, hogy valószínűleg ebben a minisztériumban lesz a legtöbb vezető, akik viszont egész kevés beosztottat irányíthatnak majd. Egy szervezeti egységre átlagosan 4,3 ember jut: egy a vezető, egy ember rendszerint adminisztratív munkakörben dolgozik majd, tehát a főnök két-három beosztottjának ad majd utasításokat.

A legjobban ebben a tekintetben is a szociális és az oktatási ügyek járnak. A szociális ügyeket 29 egységben 148 ember kezeli, ami 5,1 munkatársat jelent osztályonként. Az oktatásnál 4,8 ember jut egy szervezeti egységre, mert a 150 dolgozó 31 szervezeti egységben dolgozik majd.

Az egészségügyi államtitkárságon már csak 4,2 munkatárs jut egy egységre, a sportnál pedig 4. A legrosszabbul a kulturális ügyek járnak, ott egy vezető és egy titkárnő mellett 2,7 munkatárs végzi majd az érdemi munkát.

A valós osztálylétszámok persze lehetnek nagyobbak, ha az adminisztratív feladatokat nagyobb egységekben látják el. Ugyanakkor mivel a Fidesz a kormányzati negyed gyurcsányi programját megfúrta, az egyes minisztériumok továbbra is a városban elszórtan működnek. A közös adminisztráció a papírok postázásával, küldözgetésével jár, ami az amúgy sem gyors ügyintézés további lassulását vonja maga után.

300

A Nefmiben a minisztérium levele szerint jelenleg 973 fő dolgozik, és ezt a létszámot csökkentenék 906-ra. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan 67 embertől válnának meg.

Információink szerint azonban jóval több ember kerülne utcára, a Központi Szolgáltató Főigazgatóság csak belülről elérhető adattára ugyanis 1196 munkatársról tud. Ebben az adattárban ráadásul nincsenek benne a megbízási szerződéssel dolgozók, az ő létszámukat csak becsülni lehet, harminc és nyolcvan között lehetnek. A minisztérium tehát nagyjából 300 munkatársának mond majd fel a közeljövőben.