Kállai szerint ki kéne zárni az álkisebbségi önkormányzatok lehetőségét

2010.10.21. 13:38
A kisebbségi önkormányzati választás szabályai a választás minden szakaszában lehetőséget adnak a visszaélésre, állapította meg vizsgálatában Kállai Ernő kisebbségi ombudsman. Bárki regisztrálhat kisebbségiként, ellenőrizni sem lehet, hogy ténylegesen is az adott közösséghez tartozik-e.

A kisebbségi választás törvényileg szabályozott folyamatának minden elemében adott a lehetőség a visszaélésre, állapította meg vizsgálatában Kállai Ernő kisebbségi ombudsman. A biztos az október 3-i kisebbségi önkormányzati választások után indított vizsgálatot.

A jelenlegi szabályozás szerint a kisebbségi választásokon azok szavazhatnak, akik előzetesen nyilvántartásba veszik magukat. A szabad identitásválasztás miatt ezt gyakorlatilag bárki megteheti, a hatóságoknak nem áll módjukban ellenőrizni, hogy a jelentkező ténylegesen az adott kisebbséghez tartozik-e.

Azt, hogy a 228 ezer, a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárból ténylegesen hány kisebbségi van, még utólag sem lehet ellenőrizni, mert az adatbázis nem nyilvános.

Kállai szerint a helyzetet orvosolhatná, ha a kisebbségi közösségek közreműködhetnének saját választóik jegyzékbe vételében.

Az idei kisebbségi választásra 228 ezren regisztráltak, 12 százalékkal többen, mint négy évvel ezelőtt. A választáson 2313 önkormányzatot választottak meg, ez 13 százalékkal több, mint az előző ciklusban.

Kállai a 2001. évi népszámlálás adataira hivatkozva azt állapította meg, hogy a kisebbségi önkormányzatok 8,6 százaléka olyan településen alakulhatott, ahol ténylegesen nincsenek az adott kisebbséghez tartozók.  • Hírek
  • Megtakarítás