Meggyes Tamás elismerte vereségét

2010.10.21. 15:20
Két és fél héttel a választások után Meggyes Tamás, Esztergom távozó fideszes polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, elismeri vereségét, átadja irodáját az új polgármesternek, lemond a hivatali autó használatáról, és nem vállal vezető szerepet a képviselő-testületben.

"A mi célunk a munka. A vereségbe talán belejátszott, hogy korábban talán sok volt a szereplés, és kevesebb idő jutott a munkára. Nem szeretnék teher lenni a városnak" – jelentette ki a volt polgármester, majd elhagyta a termet. Az esztergomi képviselő-testület három év alatt 340 millió forintot költött kommunikációra, a részletes kimutatás a napokban jelent meg a szeretgom.hu oldalon.

A sajtótájékoztatót Steindl Balázs, a Fidesz helyi elnöke folytatta. Kijelentette, hogy őket a Fidesz-KDNP támogatja. Ezt az országos pártszövetség támogatására módosította, miután a megyei lap újságírója felhívta a figyelmét, hogy a sajtótájékoztató napján a helyi KDNP fizetett politikai hirdetést jelentetett meg, amelyben leszögezik: nem tudnak azonosulni a Fidesz megválasztott képviselőinek magatartásával, és kérik őket, hogy alakítsanak ki partneri kapcsolatot a polgármesterrel.

Az alakuló ülésen a testület nem választott alpolgármestert; a Fidesz-frakció az MSZP-s Nyíri Attilát javasolta, akiről Steindl Balázs frakcióvezető újságírói kérdésre elmondta, hogy meg sem keresték a javaslattal. Petróczy Gyula, Tétényi Éva független polgármester jelöltje, aki függetlenként, Fidesz-támogatással került be a testületbe, kijelentette, hogy ő viszont az ülésen tudta meg, hogy alpolgármesternek jelölnék.

Steindl Balázs elmondta, hogy a csütörtökön fél ötkor kezdődő testületi ülésre visszavonják azt a javaslatukat, hogy Meggyes Tamás megtarthassa autóját, valamint szobáját a hivatalban, de nem adott határozott választ azokról az előterjesztésekről, amelyekben a polgármester jogkörét korlátoznák, illetve nem engedélyeznék neki új munkatárs felvételét.

A fél ötkor kezdődő testületi ülést a városháza előtt óriáskivetítőn kísérhetik majd figyelemmel az érdeklődők, a szervezők csaknem ezer emberre számítanak, a rendőrség biztosítja a helyszínt.

Esztergom tíz éve hivatalban lévő polgármesterét a választásokon a szavazatok kétharmadával győzte le Tétényi Éva, akit minden ellenzéki erő támogatott. Az önkormányzatban a tíz egyéni választókörzetből kilenc helyet a Fidesz-KDNP képviselői nyertek el – egyikük Meggyes Tamás volt polgármester –, egy független jelölt pedig a Fidesz támogatásával lett képviselő. A testületben az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik Magyarországért mozgalom egy-egy helyet kapott.