Kiengedték az előzetesből a Főtáv-vezért

2010.10.22. 15:26
Lakhelyelhagyási tilalomra változtatta a bíróság a Főtáv vezérigazgatójának előzetes letartóztatását. A vezérigazgatót különösen nagy kárt okozó csalással és más bűntettekkel gyanúsítják.

A Fővárosi Bíróság pénteki közleménye szerint az előzetest megszüntető határozatot még kedden hozta a Budai Központi Kerületi Bíróság. Kovács Lajost, a Főtáv vezérigazgatóját július 23-án helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, és legutóbb október 23-ig meghosszabbították az előzetesét. A mostani, egyelőre nem jogerős végzés alapján már csak a lakóhelyének számító települést nem hagyhatja el.

Kovács Lajos ügyében egy feljelentés alapján indult nyomozás, azzal a gyanúval, hogy különösen nagy vagyoni hátránya keletkezett a Főtávnak azzal, hogy ők kötötték be egy csepeli lakóparkba a fűtési és hűtési rendszert. A Főtáv és a vezérigazgató védője szerint az ügylet kifejezetten előnyös volt a cég számára.

Az előzetest megszüntető végzés indoklásában a bíróság utalt arra, hogy a vezérigazgató esetében a megalapozott gyanút tanúvallomások és okirati bizonyítékok támasztják alá, de a megalapozott gyanú megállapítása nem azonos a bűnösség kimondásával.

A végzés szerint a nyomozás már több mint öt hónapja folyik, és eddig nem vett olyan új irányt, amely alapján felvetődhetne, hogy veszélybe kerülhet a bizonyítási eljárás. Az sem merült fel, hogy Kovács Lajos az eddig kihallgatott tanúkat befolyásolni próbálta volna, emellett a hátralevő kihallgatások sem olyan jellegűek, hogy azokat a gyanúsított megzavarhatná.

Kovács Lajosnak Magyarországon van a családja, gyereket nevel, munkalehetősége van, így nem áll fenn a szökés veszélye sem a végzés indoklása szerint. A lakhelyelhagyási tilalmat azért rendelte el mégis a bíróság, mert fennállhat a veszélye, hogy a gyanúsított valamilyen formában megpróbál kibújni az eljárás alól.