Ügyvédek küzdenek a devecseriekért

2010.10.22. 12:21
Magyar György mellett egy kis ajkai ügyvédi iroda is ügyfeleket toboroz az iszapömlés károsultjai között. A devecseriek és a kolontáriak az ügyvédek médiaereje és az ügyvédi díj nagysága alapján próbálnak dönteni, hogy melyik jogi képviseletet válasszák. Németh Ákos mellett az szól, hogy helyi ember, és ismeri az ott élők problémáit, Magyar György ugyan magasabb díjért dolgozik, de többen úgy vélik, magasabb kártérítést is tud elérni.
Magyar György
Magyar György

Már a vörösiszapömlés utáni napokban arról lehetett hallani Devecseren, hogy több ügyvédi iroda is ajánlatot tett a károsultaknak: majd képviselik őket a Mal Zrt. elleni perben. A katasztrófa óta esténként minden nap tartottak lakossági fórumot. Október 9-én a kitelepítési terv és a vörös por káros hatásai után már szóba kerültek a tagokat toborzó pertársaságok is. Több devecseri is azt kérte, tartsanak egy olyan fórumot, ahol az akkor már több száz névjegyet szétosztó ajkai ügyvédi iroda és a médiában a katasztrófáról egyre többet nyilatkozó Magyar György sztárügyvéd is elmondja, mit ajánl. És mit kér cserébe.

Az ügyvédek október 15-én este beszéltek a devecseri művelődési házban, a lakossági fórumot a helyi televízió is élőben sugározta. Itt az Ajkán dolgozó Németh Ákos és Magyar György is válaszoltak a kérdésekre, illetve vázolták, hogyan kell felbecsülni a károkat, hogyan lehet peren kívül megállapodni a Mal Zrt.-vel, illetve, hogy az állami segélyek mértéke hogyan befolyásolhatja a károsultak követeléseit.

Németh Ákos itt nyilvánosan felajánlotta, hogy együttműködik Magyar Györggyel, a sztárügyvéd azonban kitérő választ adott. Azt mondta, hogy akivel az ügy érdekében együtt kell működniük, és akivel érdemes együttműködni, azzal meg is fognak állapodni.

A devecserieknek a fórum után dönteniük kellett: az ajkai ügyvédi iroda tagokat toborzott már a művelődési ház bejáratánál is, míg Magyar György másnap irodát nyitott Devecseren, ahol Bors István veszprémi ügyvéd várta azokat, akik a Magyar-féle pertársaságban bíznak.

Maradtak ügyfeleik

A devecseri, a kolontári és a somlóvásráhelyi károsultak közül sokan ugyanazokat az érveket és ellenérveket rakosgatták egymás mellé, ha a kocsmában, a káriroda előtt, vagy csak a vörös sárban trappolva arról kérdeztük őket, hogyan választanak a két ügyvédi iroda között. Sokan megbíztak az ajkai ügyvédi irodában, mondván Német Ákos Devecseren született, és ismeri a helyieket és a problémáikat. Viszont Magyar György folyamatosan szerepel a tévében, őt idézik az újságok, és valószínűleg a budapesti ügyvéd politikai kapcsolatai is jobbak, mint az ajkaiaknak. Az ajkaiak olcsóbbak, Magyar György viszont valószínűleg eredményesebb.

A két ügyvédi irodához sokáig ugyanannyi károsult fordult, bár Magyar György hamar megállapodott a devecseri és a somlóvásárhelyi önkormányzattal, ráadásul a sajtóban az iszapömlés óta rendszeresen nyilatkozó kolontári nagyvállalkozó, Fuchs Zsolt volt az egyik első ügyfele, vagyis a nagy károsultak többsége őt választotta. Az igazi fordulat azonban akkor állt be, amikor október 20-án Magyar György újságírók és fotósok gyűrűjében leült tárgyalni Ruttner Györggyel, a Mal  jogi képviselőjével.

“A Mal Zrt.-vel folytatott tárgyalások előtt több mint háromszáz aláírt adatlapunk volt, azóta ez a szám már az ötszázat közelíti” - mondta Magyar György. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy ők tárgyalnak a Mal-lal a háromból két érintett önkormányzat, Devecser és Somlóvásárhely képviseletében is. Kolontár képviseletét nem ők látják el, de Magyar azt nem árulta el, hogy velük miért nem sikerült megegyezniük.

Sokan átpártoltak az ajkai ügyvédektől Magyar Györgyhöz, de Németh Ákos szerint csütörtökön is volt még száznegyven ügyfelük. „Ha öt ügyfelünk marad, akkor is képviselni fogjuk az érdekeiket” – mondta Németh. Az ügyvéd megjegyezte: már ők is többször tárgyaltak Ruttner Györggyel, a Mal képviselőjével, legfeljebb arról az újságok nem írnak.

Százalékok

A károsultak azért nem tudtak sokáig dönteni a két ügyvédi iroda között, mert amíg az ajkai ügyvédek állítólag minimum 6,5 százalékot kérnek, de az a kárértéktől függően akár 8 százalék is lehet, addig Magyar György bizonyos kárösszegnél akár 13 százalékot is kaphat. Az ügyvédi díj nagyságával kapcsolatos kérdésünkre Magyar György annyit mondott: "mi a hatékonyságra törekszünk, és ez nem pénzkérdés".

Sokak szerint a pereket úgyis egyesítik, így aki az olcsóbb ügyvédet választja, az jár jól. Mások szerint viszont hiába drágább Magyar, ha magasabb kártérítést képes kiharcolni, akkor a károsultak vele mégis jobban járhatnak.

És perelnének mások is

Egy siófoki ügyvéd 23 milliárd forintra perelné az állam nevében a Mal Zrt.-t - írta szerdai számában a Somogyi Hírlap. Az ügyvéd keresetlevele szerint az államot 23 milliárd forint kár érte. Erkölcsi értékvesztés címén húszmilliárd forint, a Marcal folyón végzett kárelhárítás és a természeti értékcsökkenés miatt egymilliárd, Kolontár és Devecser kármentesítésére egymilliárd és a kolontári védőgát építése miatt újabb egymilliárd forint megtérítését javasolja perben követelni a Mal-tól, természetesen kamatostól. Ebben az összegben nincs benne a lakosság kártalanítása.

A devecseri lakossági fórumokon mindkét ügyvédi irodai képviselői hangsúlyozták: a szerződésekben foglalt jogi díjak csak irányadóak, hiszen a bíróság dönthet úgy, hogy annál kevesebbet vagy többet állapít meg. Az érvényes szabályozás szerint egyébként tízmillió forint alatti összegnél 5 százalék, tíz és százmillió között 3 százalék, afölött pedig 1 százalék az ügyvédi munkadíj. De egyrészt a bíróság ezt a szabályozást csak irányadónak veszi, és általában az ennél kisebb díjat nem engedélyezi, másrészt ez csak a perre vonatkozik, a peren kívül egyezség előkészítéséért és lebonyolításáért akár ennek sokszorosát is el lehet kérni, még akkor is, ha végül mégis bíróságon köt ki az ügy.

Az általunk megkérdezett szakértők egyébként nem tartották kiugróan magasnak egyik ügyvédi iroda ajánlatát sem, bár azért hangsúlyozták, hogy ekkora kárösszegnél a várhatóan befolyó összeg sokszorosan meghaladja majd az ügyvédi munkaórák költségét.

Nem pertársaság

Hiába tárgyal ugyanarról az ügyről ugyanazzal a céggel két ügyvédi iroda, az ügyeknek ettől még lehet eltérő kimenetelük. Egyszerűen azért, mert a Mal a peren kívüli megegyezésben érdekelt, ahogy egyébként az ügyvédi irodák is. A peren kívüli megegyezésnél pedig egyéni alku tárgya minden egyes kárigény elismerése, illetve a nem vagyoni kártérítés mértéke is.

“Ez még nem egy pertársaság, mivel jelenleg minden egyes kárigényt külön képviselünk, és a perek sem indultak meg” - mondta el Magyar György, de a nem vagyoni kártérítésnek lehetnek olyan elemei, amelyek a települések összes lakóját érintik. Ilyen lehet például a vörösiszap után maradt por egészségkárosító hatásai miatt járó esetleges kártérítés. Magyar hangsúlyozta, hogy ha csak lehet, peren kívüli egyezség megkötésére törekednek a céggel.

„Mi, ha erre szükség lesz, bárkivel együttműködünk a siker érdekében, akár a bíróságon is” – mondta el kérdésünkre Németh Ákos egy esetleges peregyesítés esélyeit taglalva. Az ajkai ügyvéd ugyancsak bízik a peren kívüli megállapodásban, és szerinte az esélyeik ugyanolyan jók, mint a budapesti irodának. Sőt mivel olcsóbbak, ezért szerinte a Mal érdeke is, hogy minél több ügyfelük legyen.