Békés családi nap lett október 23.

2010.10.23. 17:54
Az idei október 23-i megemlékezéseket nem a politika uralta. Piknikhangulat volt a Kossuth téren, amelyet nem zártak el kordonokkal. Koncerteket, aszfaltrajzversenyt tartottak, és egész nap hosszú sorokban vártak az emberek arra, hogy bejussanak a kupolaterembe a koronához. A kormányfő arról beszélt: egy évük van arra, hogy ismét emelkedő pályára állítsák az országot.

Az elmúlt évekkel ellentétben az 1956-os megemlékezéseket nem a kordonok, és a rendőrségi akciók uralták. Az idén nem kerítették teljesen körbe a Kossuth teret. A reggeli zászlófelvonást a több tucatnyi érdeklődő néhány méteres közelségből szemlélhette. A nap történései percről percre.

A legnépszerűbb program Budapesten a parlamenti nyílt nap volt. Folyamatosan hosszú sor kígyózott az Országház előtt, több ezren akartak bejutni a kupolaterembe, hogy megnézzék a koronát.

A téren igazi piknikhangulat volt. Délelőtt a gyerekeknek aszfaltrajz-versenyt és koncerteket tartottak, egy sátorban az 1956-os forradalomról szóló filmeket vetítettek, egy másik, a melbourne-i olimpia hangulatát idéző sátorban pedig egykori és mai olimpiai bajnokokkal lehetett találkozni. A téren egy pulton régi rádiókat állítottak ki, amelyekből a Szabad Európa rádió korabeli tudósításai szóltak. Sokan heverésztek a fűben a jó időben.

Alig százan voltak a Fővárosi Önkormányzat megemlékezésén a Rádió mellett, a Bródy Sándor utcában. Itt Fónay Jenő egykori '56-os halálraítélt felidézte az 54 évvel ezelőtt történteket. Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy új rendet és működőképest várost kell építeni.

Csendesen ünnepeltek a radikálisok is. Csurka István a MIÉP elnöke 150 emberelőtt beszélt Újpesten egy művelődési házban. Tudósítónk jelentése szerint az elnök az unalmas esztrádműsor közben mintha el is bóbiskolt volna a színpadon. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom éhségsztrájkot tartott Budapesten a Kozma utcai börtönnél a korábbi kormányellenes demonstrációiról ismert Budaházy György szabadon bocsátásáért.

Több mint ezren voltak a Jobbik megemlékezésén a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél. Budaházy ügyében Morvai Krisztina EP-képviselő is felszólalt. Balczó Zoltán Jobbik alelnök azt mondta: az 56-osok ma az EU ellen lennének, az Egyesült Államokban tartózkodó Vona Gábor pedig videóüzenetében azt fejtette ki, hogy Kádárék kivégezték, a 89-esek eltemették, a Jobbik pedig feltámasztja ötvenhat hőseit.

Délután négykor a Parlament előtt tartott ünnepi megemlékezést Gyürk András, fideszes EP-képviselő is azzal vezette fel, hogy "kordonok nélkül ünneplünk, gumilövedék helyett legfeljebb a gyermekrajzverseny színes zsírkrétáiba botlunk".

Jerzy Buzek az Európai Parlament lengyel elnöke itt arról beszélt, hogy 1956-ban Magyarország egyedül maradt, ma viszont egy 27 tagból álló közösség teljes jogú tagja. Kiemelte, hogy január elsejétől Magyarország veszi át az unió elnökségét, és olyan kihívásokkal kell szembenézni, mint a klímaváltozás, az energiabiztonság vagy a demográfiai problémák.

Orbán Viktor igyekezett történelmi távlatbahelyezni a mostani évfordulót. Mint mondta: 1956-ban fegyveres, 1990-ben alkotmányos, 2010-ben pedig kétharmados forradalom volt. Ő is felidézte, hogy négy évvel ezelőtt "az akkori hatalom rohamrendőrökkel verette, lovas rendőrök kardlapjaival ütlegelte, vízágyúval és gumilövedékkel lövette a békésen ünneplő magyar embereket."

A kormányfő azt mondta: egy évük van arra, hogy megteremtsék a sikeres magyar élet alapjait, visszafordítsák a hanyatlás züllésbe fordult korszakát, és ismét emelkedő pályára állítsák az országot. Kapkodás nélkül, megfontoltan, de szapora léptekkel.