Megtelt a vörösiszapos hulladéktározó

2010.10.24. 19:04
Hamarosan nem lehet már több szennyeződést és törmeléket szállítani az eddig kijelölt tározóba, mert megtelt. A szakemberek egy újabb terület kijelölését kérik, mert Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet.

Megtelt az a kijelölt tározó, amelybe a katasztrófavédelem eddig hordta az ajkai katasztrófa sújtotta térségből összegyűjtött vörösiszapot és törmeléket, ezért arra kérik Mal Zrt.-t, jelöljön ki egy újabb területet a további szennyezőanyagok tárolására,  tudta meg az MTI tudósítója a kárfelszámolás munkálatait irányítóktól Devecserben.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

A három héttel ezelőtti ipari katasztrófa kárfelszámolásakor az ajkai timföldgyár VI-os zagytározóját jelölték ki az összegyűjtött szennyeződés, valamint az elbontott házak és kerítések törmelékeinek tárolására. Másfél millió köbméternyi anyagot szállítottak a teherautók az egykori tározóba, amelyet majd rekultiválni kell.

A katasztrófavédők számításai szerint szerdától már nem tudnak több anyagot szállítani a tározóba, ezért nyitni kell egy újat, ugyanis Devecser belterületéről még nem tudták összegyűjteni az összes vörösiszapot és a szennyezett földet. Hely kell majd a bontásra ítélt házak törmelékeinek és a külterületeken összegyűjtendő szennyeződések tárolására is.

Vasárnap ötven 20 tonnás teherautó hordta Devecserről Kolontáron át a kijelölt tározóba a munkagépekkel összegyűjtött vörösiszapot, de az előzetes tervekkel ellentétben nem tudták valamennyi utcát és udvart kitakarítani. A lakóterek közvetlen közelében a szennyeződés 85-90 százalékát takarították fel addig.

A szakemberek szerint látványos és eredményes munka csak akkor végezhető, ha a lakhatatlanná vált épületeket elbontják, és azok maradványait a vörösiszapos földdel együtt elszállítják, de a bontási határozatot, amely a polgármester szerint akár 200 házat is érinthet, még nem adták ki.

Az eső nem segít a munkálatokban

A kárfelszámolási munkát nehezíti, hogy vasárnap késő délután eleredt az eső, és a meteorológusok a következő napokra is hasonló, rossz időjárást jósolnak. A vízügyi szakemberek szerint az eső azért is jelent veszélyt, mert tovább mossa a megsérült zagytározó X-es kazettájának északi oldalán lévő fél méter széles és 25 méter hosszú repedéseket, és a kiszakadt tározóból, valamint a külterületeken elnyúló szennyezett területről a vörösiszap a föld mélyebb rétegeibe és a folyóvizekbe is eljuthat.

Legutóbb a hét elején esett az eső az ajkai térségben, ezért a talaj felázott, a munkagépek elsüllyedtek, a Torna-patakba pedig egyre több lúgos anyag került. Akkor a helyszínen a víz lúgosságát mérő 14 fokú skálán 12 pH-s értéket mértek, és ez az eredmény a Marcalon is jóval 10 fölött volt.

A három héttel ezelőtti katasztrófakor 13.5 pH-s lúgos sár és víz került a folyóba, amely kipusztította a Torna-patak és a Marcal élővilágát, és több mint száz embernek égési sérülést okozott. Még mindig harminc embert ápolnak kórházakban, többek állapota továbbra is súlyos.