Tarlós meneszti a közszolgáltató cégek vezetőit

2010.10.24. 21:38
Szerdán egy kivétellel leváltják a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit - közölte Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester vasárnap a Hír TV-ben.

"Az az elképesztő helyzet van a közszolgáltató cégeknél már hosszú ideje, hogy a nem vegyes tulajdonú, tehát a nem külföldi-magyar tulajdonú néhány céget leszámítva valamennyi százszázalékos önkormányzati tulajdonú, jelentősebb cégnél rendőrségi vagy ügyészségi vizsgálat folyik. Ez egy elképesztő helyzet, ezért határoztuk el, hogy ezeknek a cégeknek a vezetőit szerdán le fogjuk váltani" – mondta Tarlós István a Hír TV-ben, hozzátéve, felkészült arra, hogy "balliberális irányból irtózatos támadásokat" fog ezért kapni.

A főpolgármester közölte azt is, hogy amit lehet, "vissza akarnak csinálni" az eddigi privatizációkból. Például a vegyes tulajdonú cégeknél – mindenekelőtt a vízműveknél, de a csatornázási és a gázműveknél is – felül fogják vizsgálni a privatizációs szerződéseket. "Nem fogunk tréfálni. (...) Ha ezeket a szerződéseket nem fogják nagyon rövid időn belül ezek a külföldi tulajdonosok úgy módosítani, hogy a város számára lényegesen kedvezőbbek legyenek, akkor egy jogászcsapat addig fogja keresni a szerződésszegéseket, amíg meg nem találja."

Arra a kérdésre, hogy miről tárgyaltak pénteken a munkatársai a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), Tarlós István úgy válaszolt: a bemutatkozáson túl egy "tapogatózó" megbeszélés folyt az IMF-fel. Kíváncsiak voltak, hogy áll a metróépítés ügye, a BKV problémája és Budapest következő évi költségvetésére is.

Tarlós kijelentette: nem jön Budapestre csődbiztos, ugyanis a város szorosan vett működése nem könnyen, de azért biztosítható.

Mint fogalmazott, körvonalazódik előtte egy olyan elképzelés, amely arról szól, hogy "talán a BKV-t szét kell majd szedni", le kell választani a buszágazatot a kötöttpályás ágazatról. Az, hogy a kötöttpályás ágazat egy maradjon-e, vagy esetleg az is több részből álljon, még nem dőlt el. A részleteket kedden Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel "egy hosszú megbeszélésen" fogják kidolgozni.

A főpolgármester szólt arról is, hogy csaknem 1.400 ember dolgozik a Városházán, ami szerinte "megérvelhetetlen" létszám. "Egy 300 fő körüli létszámcsökkenésre bizony fel kell készülni."