Ez a poszt a következő Percről percre része:

A kormány elveszi. Vagy nem veszi el

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egyed Zsolt interpellációjával közvetítésünk véget is ért. Köszönjük a figyelmet.

  • A kormány nevében Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszolt. Szerinte a közbeszerzés szóhoz negatív képzettársítások kapcsolódnak. Legfőbb feladatának az efféle anomáliák felszámolását tartják. Állítása szerint kivizsgálták ezt az esetet is, és büntetésből csökkentették a projekt menedzsmentjéért felszámolható díjakat is. A támogatási szerződés viszont szerencsére nincs veszélyben, a projekt megvalósítható. Egyedet nem győzte meg a válasz, nem fogadta el. A parlament viszont igen.

  • Kivételesen nyolc interpellációra került sor a hétfői ülésen, utolsóként a jobbikos Egyed Zsolt kérdezhette a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy tényleg elveszítheti-e nyolcmilliárdos EU-s támogatását a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház szabálytalan közbeszerzések miatt. Szerinte a közbeszerzések azért voltak szabálytalanok, mert a kiírók csókosokra írták ki a pályázatokat.

  • "A közlekedők biztonságáért sosem tudunk annyit tenni, amennyit szeretnénk, és sosem lehet eleget tenni" - fejtette ki alapvetését válaszában Kontrát Károly belügyi államtitkár. Szerinte a kormány a szívén viseli a problémát, több rendőrrel, hatékonyabb ellenőrzéssel és jobb utakkal szeretnék kezelni a helyzetet, de új KRESZ megalkotásán is dolgoznak. "A közlekedésbiztonság csapatmunka" - mondta, tehát a törvényalkotók mellett a közlekedők együttműködésére is szükség van. A javuló tendenciák idén is folytatódtak, mondta még. Harangozó szerint szép szavakat igen, konkrét cselekvési terveket nem hallottunk. Szerinte nem 15 éves kislányokat és 80 éves nagymamákat kéne bebörtönözni bizsu- és zsemlelopásért, hanem inkább a közlekedésbiztonsággal kéne foglalkozni. Nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

    18
  • A szocialisták egyik legaktívabb képviselője, Harangozó Tamás az iránt érdeklődik, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez a közlekedésbiztonság javítására. Az előző kormányok intézkedéseire hivatkozott, szerinte azok kedvező eredménnyel jártak.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár szerint a kormány senkitől nem vett el semmit. Aztán kiderült, hogy mégis, de akiktől elvették a járulékbefizetéseket, azok majd visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe. Azt állította, hogy az elvont járulékról nyilvántartást vezetnek majd, és azt jóváírják a befizetők állami nyugdíjszámláján. Az állami rendszer felosztó-kirovó rendszerű, azaz jelenleg nincsenek benne egyéni számlák, a befizetett járulékból nem a befizető jövőbeni, hanem a jelenlegi nyugdíjasok jelenlegi nyugdíját finanszírozzák. A járulékelvonás indoka is az volt, hogy így pótolnák ki a nyugdíjkassza havi harmincmilliárdos hiányát. Tukacs nem fogadta el a választ, hiszen szerinte akárhogy is nevezik azt, hogy elveszik az emberek pénzét, végső soron elveszik az emberek pénzét. A parlament ennek ellenére elfogadta a választ.

    16
  • A szocialista Tukacs István az iránt érdeklődött, hogy hogyan kívánja kárpótolni a kormány azt a hárommillió magánnyugdíjpénztári tagot, akiktől 14 havi nyugdíjjárulékot vesz el a kormány. Erről szerinte ugyanis egyáltalán nincs szó a kormány által benyújtott és még ma elfogadandó törvényjavaslatban. Miért nem rendelkeztek eddig erről, és mik a terveik ezügyben, kérdezte.

    15
  • A kormány nevében Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár válaszolt. Azt mondta, a kormánynak is fontos a természetvédelem, az Audi beruházásával kapcsolatos minden irat hozzáférhető. Másrészt Győr városa most tárgyalja újra az építési területek besorolását, ennek során a civil szervezetek is elmondhatják véleményüket. Szabó nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    14
  • Az elempés Szabó Rebeka az Audi győri gyárfejlesztése ügyében interpellált. Az Audi olyan területen készül a bővítésre, amely a Natura 2000 természetvédelmi terület része is. Szabó tudomása szerint az Audi hajlandó lenne elcserélni a természetvédelmi területet más, nem védett területre. Szabó hiányolta az átláthatóságot és a nyilvánosságot az ügyben, ezért kérte az Audi gyárbővítéséről készült környezeti hatástanulmány nyilvánosságra hozatalát. Azt is kérte, hogy a jövőben minden természetvédelmi területet érintő beruházásról nyílt egyeztetést tartsanak.

    13
  • Jánosiné Bene Ildikó (Fidesz) a kórházak jövőjével, Bús Balázs (KDNP) a krakkói magyar konzulátus újranyitásával kapcsolatban kérdez a kormány alá.

  • Németh Zsolt külügyi államtitkár tájékoztatta Szávayt, hogy alapvetően komoly feltételei vannak az EU-csatlakozásnak, és ezek betartását a magyar kormány követelni is fogja. Rákérdezett, hogy a Jobbik vajon egyeztette-e saját követeléseit a délvidéki magyar pártokkal. A "temerini fiúk" ügyét meg szerinte nem szabad belekeverni a szerb csatlakozás ügyébe. Szávay nem fogadta el a választ, a parlament igen.

    12
  • A jobbikos Szávay István furcsa helyzetben van, hiszen napirend előtt már választ kapott még fel sem tett interpellációjára. Kifogásolta, hogy a magyar kormány már ígéretet tett a szerb uniós társulási szerződés ratifikálására, ahelyett, hogy ezt a lehetőséget a szerbiai magyar kisebbség érdekében tett engedmények kizsarolására használná. Azt is fájlalta, hogy annak idején a Fidesz megszavazta Románia uniós csatlakozását is. A szerb csatlakozást a magyar autonómia és a "temerini fiúk" szabadon bocsátásához kötné.

    11
  • Cséfalvay Zoltán szerint az adórendszer átalakítása zajlik, melynek egyik eleme a közös felelősségvállalás - ez az, hogy különadókat vetnek ki. A másik elem az egykulcsos adó. Szerinte a kormányzás felelős, hiszen az adórendszer így nem fogja büntetni "a szorgalmas embereket". Azt állította, hogy a Bajnai-kormány 500 milliárd forintos lyukat hagyott a költségvetésben - mostanában erre szokott hivatkozni a kormány, bár korábban nem lelték a nyomát. "Mi hiszünk a nyílt és szabad versenyben, amit nem torzít semmi" - mondta annak a kormánynak a nemzetgazdasági államtitkára, amelyik különadókat vet ki találomra kiválasztott szektorokra. Kovács Tibor megfigyelése szerint Cséfalvay nem válaszolt egy kérdésére sem, és tényleg. Nem fogadta el a választ, de a parlament igen.

    10
  • Kovács Tibor és Puch László szocialista képviselők amiatt aggódnak, hogy a kormány válságadóit majd a lakosságnak kell megfizetnie, hiszen a költségeket a megadóztatott multik akadálytalanul továbbháríthatják a terheket. Kovács szerint így tényleges hatásait tekintve mindenki által megfizetendő adó a válságadó is. Hamisnak tartja azt az érvet is, hogy a kereskedelemben gyilkos árverseny van, ezért nem háríthatják át az extraadókat. Ha viszont gyilkos az árverseny, akkor hogy termelődhet extraprofit a szektorban, tette fel a jogosnak tűnő kérdést.

    09
  • A szocialista képviselő szerint a múlt héten és most is napirend előtti felszólalás témája volt a ház napirendjén szereplő törvény, ez pedig napirendellenes. Kérte Kövért, hogy ne legyen elnéző. Kövér nem volt az. Azt mondta, napirend előtti felszólalások még a napirend elfogadása előtt vannak, azaz akkor még nincs is napirend, tehát nem szerepelt a napirenden a napirend előtti felszólalásban szereplő téma.

  • Az újságíróknak kiadott napirendtől eltérően a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényjavaslatot is a házszabálytól eltérve megszavazzák még a mai napon. Ugyancsak a házszabálytól eltérve tárgyalják és fogadják el a devizahitelesek megsegítéséről szóló 7+1 pontos javaslatcsomagot.

  • Matolcsy gazdasági miniszter szerint a magánnyugdíjrendszer sehol sem vált be. Egyetértett párttársával.

    08
  • Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták nem akarják, hogy az emberek maguk dönthessenek a saját pénzükről, ezért ellenzik a magánnyugdíjpénztárak államosítását. Ismételjük ezt meg. A szocialisták nem akarják, hogy az emberek maguk dönthessenek a saját pénzükről, ezért ellenzik a magánnyugdíjpénztárak államosítását. Orbán Viktor a kormányprogram vitáját azzal zárta, hogy legfőbb ellensége a cinizmus, jutott eszünkbe.

    07
  • A kormány nevében Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár szólalt fel. Meghatónak nevezte Gúr aggodalmát, de szerinte a Ganz-Röcknél régóta problémák vannak, például 2008-2009-ben is egymilliárd forint veszteséggel és negatív tőkével zárt. Bajnaiék szerinte egy "biankó csekk kiállításával" akarta kezelni a problémát, ám az Orbán-kormánynak fontos az adófizetők pénze, ezért más megoldást kerestek a cég további működtetésére. Annak fényében, hogy a cég felszámolás alatt áll, ez aligha sikerült. Alig negyed órája Fónagy János még azon kesergett, hogy az állam ahelyett, hogy fenntartott volna másfél millió munkahelyet, privatizálta vállalatait.

    06
  • A szocialista Gúr Nándor a csődbe ment Ganz-Röck gyár dolgozói ügyében szólalt fel. Azt kérte számon a kormányon, hogy rajtuk miért nem segített azonnal. Azzal példálózott, hogy a Bajnai-kormány egyik utolsó intézkedéseként tízmilliárd forintos bankgaranciát vállalt a cég működésére, ám annak végrehajtását a Fidesz-kormány "elszabotálta".

    05
  • Németh Zsolt külügyi államtitkár válasza elején örömét fejezte ki, hogy a szerinte liberális LMP is kiáll a határon túli magyarok jogaiért, ugyanakkor szerinte a temerini fiúk súlyos bűncselekményt követtek el, bírósági tárgyalásuk részrehajlásmentes volt. A büntetés mértékét ő is túlzónak tartja, és szerinte a két ország javuló kapcsolata talán lehetőséget teremt rá, hogy kegyelmi kérvényüket kedvezően bírálják el. Utalt a jobbikos Szávay István mai interpellációjára is, amiben Szerbia megzsarolását javasolja az ügyben. Németh szerint Szabó álláspontja a támogatandó, nem Szávayé.

    04
  • Az elempés Szabó Tímea a "temerini fiúkról" beszélt, akiket 2004 júniusában szándékos emberölés kísérlete miatt ítéltek el összesen 61 évre (öt elítélt volt, a legsúlyosabb ítélet 15, a legenyhébb 10 év börtön volt). Szabó Biljana Plavsics és Legija parancsnok ügyével hasonlította össze az esetet. Plavsicsot, a boszniai szerb köztársaság volt alelnökét 11, a Zoran Djindjics szerb miniszterelnököt meggyilkoló Legija parancsnokot 15 év börtönre ítélték. Mivel az elítéltek már minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettek, Szabó szerint csak a diplomáciai nyomásgyakorlás maradt, az EU-csatlakozásra készülő Szerbiát szerinte így rá lehetne venni a "fiúk" kegyelmi kérvényének kedvező elbírálására.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A kormány nevében Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszolt. Egyetértett Balczóval, hogy felül kell vizsgálni a privatizációt, ami szerinte másfél millió munkahely elvesztését és teljes ipari szektorok megszűnését okozta. Arról nem beszélt, hogy a másfél millió munkahelyből mennyi volt fenntarthatatlan álmunkahely, és hogy a megszűnt iparágak mekkora veszteségeket termeltek.

    02
  • A jobbikos Balczó Zoltán szerint a vörösiszap-katasztrófa is bizonyítja, hogy felül kell vizsgálni a privatizációt. Hiszen az állami cégeket a kilencvenes években vagy nyugati cégek, vagy a kiépült kapcsolatrendszerrel rendelkező volt kommunista káderek szerezték meg. Vagyonleltár összeállítását, a privatizáció felülvizsgálatát követelte, ennek érdekében, ha kell, törvényeket is módosítana.

    01
  • Az ülés kezdetén Kövér László házelnök arra kérte képviselőtársait, hogy a szavazások előtti szünetben helyezzenek el egy gyertyát az 54 évvel ezelőtti Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékére. Hozott gyertyákat is, amiből szívesen ad képviselőtársainak.

  • cikkünk a témában:

    Hétfőn megmentik a devizahiteleseket

  • A házszabály 106. paragrafusa szerint amennyiben nincs a törvénytervezethez kapcsolódó módosító javaslat, a módosító javaslatokról történő szavazás után a zárószavazást is megtarthatják. A törvény elfogadásához kétharmados többség szükséges, ami adott.

  • Szokásos hétfői sajtótájékoztatóját a kormányzati korrupció témájának szentelte Novák Előd. A jobbikos képviselő ennek bemutatására részletesen szemlézte az Index két múlt heti cikkét az ötmilliárdos légifényképezésről és a Csontváry-kiállítás szállítói szerződéséről. Mindkét esetben magas beosztású kormányzati tisztviselők egykori magánvállalkozásai kaptak túlárazottnak tűnő megbízásokat.

  • Ha már a napirend előtti felszólalások taglalásánál megemlékeztünk Zagyva György Gyuláról, az interpellációk újabb apropót adnak erre. Párttársa, Szávay István arra kíváncsi, kíván-e bármilyen feltételt szabni a kormány Szerbia EU-csatlakozásához. A szocialisták a válságadó továbbhárítása és a magánnyugdíjpénztári tagok kártalanítása iránt érdeklődnek, illetve a hiperaktív Harangozó Tamás a közlekedésbiztonság javítását kéri majd számon. A két kormánypárti öninterpelláció a kórházak helyzetéről és a krakkói konzulátus újranyitásáról fog szólni.

  • Érdekes napirend előtti felszólalások lesznek ma, elsőként Balczó Zoltán vonja le az állami tulajdon magánosításának tanulságait az ajkai timföldgyár példáján, majd az elempés Szabó Tímea interpellál a "temerini fiúk" ügyében. Ők azok, akik félholtra vertek egy szerb férfit, ezért súlyos börtönbüntetésre ítélték őket, és akiknek az érdekében a jobbikos Zagyva György Gyula szűzbeszédében Szerbia megzsarolását követelte a kormánytól. A szocialista Gúr Nándor a csődbe ment Ganz-Röck dolgozóiért aggódik majd, míg Lázár János azt a fura kérdést teszi fel a magánnyugdíjrendszer felszámolására tett kormányzati kísérlet közepette, hogy az MSZP miért nem akarja, hogy az emberek saját maguk dönthessenek a pénzükről?