Ez a poszt a következő Percről percre része:

Élje át újra a taxisblokádot!

Éppen taxiban ült, amikor éppen 20 évvel ezelőtt a sofőr csatlakozott a tiltakozókhoz? Két blokád közé szorulva, az autójában töltötte az éjszakát? Szidta a kormányt? Szidta a taxisokat? Új albérletbe költözött? Elindult külföldre? Vizet, netán pálinkát vitt a demonstrálóknak? Hogyan élte meg a taxik közé zárt napokat? Írja meg, és mi megírjuk!

Ott volt, ön is látta?
  • Talált taxisblokádos képet az asztalfiókban, a papa fotóalbumában? Küldje el és megosztjuk a többi olvasóval!
Fontosabb részletek
  • Több hetes tagadás után 1990. október 25-én az ipari minisztérium szóvivője átlagosan 65 százalékos üzemanyagár-emelést jelent be.
  • Több száz taxis gyűlik össze a Felvonulási téren, majd átmennek a Kossuth térre.
  • A taxisok a parlament lépcsőjén tárgyalnak a közlekedési miniszterrel, sikertelenül.
  • A feldühödött taxisok elkezdik elfoglalni a budapesti hidakat.
  • Vidéki taxisok is csatlakoznak a közlekedési blokádhoz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb tárgyalást szorgalmaznak a kormánnyal a taxivállalatok és a teherfuvarozók képviselői. A City Taxi budapesti központjában ülésező válságstáb azt szeretné, ha a tárgyalásra az eredetileg tervezett vasárnap délelőtti időpont helyett még szombat délután sor kerülne.

    A fuvarozók szerint ugyanis megengedhetetlen minden további
    késlekedés, annál is inkább mert meggyőződésük: a kormány tudatosan
    akarja húzni az időt. A taxivállalatok megbízottai ugyanakkor
    hangsúlyozták: továbbra is kizárólag az üzemanyagárakról akarnak
    tárgyalni, természetesen azzal a szándékkal, hogy a kormány -
    vizsgálja felül és valamilyen formában módosítsa korábbi döntését.

    A City Taxi központjában szerzett értesülések szerint az is
    bizonyos, hogy a fuvarozók továbbra is eltökélten kitartanak a
    blokád mellett, és nem adják fel a hídfőknél és a forgalmasabb
    csomópontoknál elfoglalt állásaikat. (MTI)

  • Csütörtökön az esti órákban magántaxisok százai gyűltek össze Budapesten, a Hősök terén, hogy a néhány órával azelőtt bejelentett benzinár-emelés ellen tiltakozzanak. (MTI)

  • Éfféltől mégis emelkedik a benzin ára. Az egyes üzemanyagfajtákért oktánszámtól függően csaknem a dupláját kell fizetniük majd a fogyasztóknak, mint korábban. A normálbenzin litere 56, a 92-es oktánszámúé 59, az ólommentesé 61, a 98-as extrabenzin ára pedig 62 forint lesz. A dízelolaj új ára minőségétől függően 42-45 forint. Sok titkolózás és huzavona után az áremelést délután jelentették be a Parlamentben az ipari tárca képviselői. (MTI)

  • Ahhoz képest, hogy egy nappal korábban még azt közölték, hogy a hírekkel ellentétben a kormány napirendjén nem is szerepel a benzináremelés témája, elég meglepő a bejelentés.

  • A leginkább érintett cég, az Ásványolajforgalmi Vállalat (Áfor) titokban kapott értesítést a brutális áremelésről. A Magyar Hírlap már reggel megpendítette,hogy tudomása szerint a kormány megüzente az Áfor vezetőinek, hogy műszakilag készüljenek fel a közeljövőben végrehajtandó benzináremelésre. Bár az előzetes tájékoztatás sze­rint a Minisztertanács mai ülésének napirendjén nem szerepel ez a téma, az Áfor vezetőit délutánra mégis tájékoztatóra hívták, hogy közöljék az áremelés részle­teit.

    A 25-ei Népszabadság (forrás: retropol.blog.hu)
    A 25-ei Népszabadság (forrás: retropol.blog.hu)
  • Az Áfor töltőállomá­sain található kutak több mint 90 százaléka mechanikus, ezek annak idején még az ötforintos benzinre készültek. A számlálók országos átállítására 48 órára van szükség, de a 410 töltőállomás akár néhány óra alatt át tud állni az új árra. Mindez az úgynevezett szorzótáblás módszerrel oldható meg: ez a táblázat mu­tatja a benzinkutasoknak a régi árak átszámítási módját - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Dobány László, az Áfor műszaki vezérigazgató-helyettese.

  • A két hete folyamatosan cáfolt benzináremelést nem a kormány valamelyik tagja, hanem Kardos Antalné, az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium szóvivője jelentette be a Parlamentben csütörtökön délután tartott sajtótájékoztatón.

    Mint mondta, az áremelést a szovjet olajszállítások bejelentett és azon túli csökkenése, valamint az Öböl menti térségben kirobbant válság okozta, illetőleg az, hogy e körülmények miatt egyre nagyobb mennyiségű kőolajat kellett beszereznie hazánknak magas világpiaci árakon. (MTI)

  • Magyarország összes energia-felhasználásának több mint 60 százalékát szerezte be importból, főként a Szovjetunióból. Az 1990-ben 6,5 millió tonna kőolaj szállításáról kötöttek szerződést, október közepéig azonban körülbelül egymillió tonnával kevesebb érkezett az oroszoktól, mint amennyit időarányosan teljesíteniük kellett volna. Ezért más forrásokból, világpiaci áron vásárolt a kormány.

  • Az üzemanyagok fogyasztói árával kapcsolatban a parlamenti sajtótájékoztatón Kardos Antalné azt közölte: az eddigi árképzés a 17 dolláros olajat tekintette árközpontnak, a mostani áremelés révén az irányadó ár 29 dollár - vagyis ezt alapul véve alakították ki az üzemanyagok fogyasztói árát .

  • Hiába a rendszeres hivatalos cáfolta az áremelésről, a benzinkutak előtt már napok óta hosszú sorok állnak. A szóvivő szerint a kialakult helyeztért a sajtó a hibás.

  • Egyre több taxis jön a Felvonulási térre, állítólag CB-n hevítik egymást az áremelések ellen.

  • A honvédség tartalékai vajon bevonhatók-e a lakosság ellátásába? - kérdezett rá a meglévő készleteket veszélyezető lakossági roham kezelésére a Magyar Hírlap az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) bányászati vezérigazgató­helyettesénél. Szabó György szerint ez elég nehézkes lenne, de nincs is sok értelme, hiszen a hadsereg inkább gázolajat használ, így benzinből nincsenek számottevő tartalékai.

  • Kardos Antalné bejelentése: Megváltozott az üzemanyag fogyasztói árának szerkezete is. Az Útalapra 4300 forintot fordítottak tonnánként a benzin árából, ez 8300 forintra növekszik. A benzin fogyasztói árának összes adótartalma egyébként - 86-os oktánszámú benzin esetén - 74 százalék. Mint elhangzott, ez megfelel az európai gyakorlatnak.

  • Reggeltől délután négy óráig 23 autóbusz tartotta körülzárva a katowicei vajdasági hivatal épületét. A helyi tömegközlekedési vállalat mindkét szakszervezetének közös akciójával az ellen kívánt tiltakozni, hogy az illetékesek nem hajlandók az általuk követelt havi 500 ezer zloty fizetésemelést megadni. (Az országos átlagkereset valamivel több 1 millió zlotynál.) (MTI)

  • Az áremelés révén az üzemanyagok fogyasztói árának színvonala elérte a nyugat-európai átlagot, így a jövőben mód van arra, hogy a világpiaci árakat követve a fogyasztói árak akár csökkenhessenek is - mondta a minisztériumi szóvivő. (MTI)

  • A mostani üzemanyagár-emelés a 30 százalék körülire jelzett inflációt további egy-két százalékkal növeli az idén. A költségvetés bruttó bevétele várhatóan 10 milliárd forint lesz, a költségvetés az idén egy-két milliárd forintot fordít az áremelkedés ellentételezésére - hangzott el a sajtótájékoztatón. (MTI)

  • Az 1980-as évek elejéig két állami taxitársaság működött Budapesten, a Főtaxi és a Volántaxi. A magántaxik 1982 januárjától működhettek, a magántaxisok a nyolcvanas évek közepén kezdtek – kezdetben még csak fuvarszervező – cégekbe tömörülni. A rendszerváltás idején a Főtaxi és a Volántaxi mellett már az országban több helyen jelen voltak a Rádió Taxi, a Gábriel Taxi és a 6x6 Taxi autói is. Az állami taxivállalatokat a kilencvenes évek elején privatizálták.

  • Nem maradnak a Felvonulási téren a taxisok, úgy tudni, hogy a Parlamenthez mennek át. Ott eddig az 1956-os véres eseményekre emlékeztek a Magyar Nemzeti Párt szervezésében. A kétszáz résztvevő a mészárlás felelőseinek felkutatását és felelősségrevonását követelték, de az MTI tudósítása szerint "szélsőséges kijelentések hangzottak el a mai kormányzati munkáról és a sajtóról is. Rendbontás nem történt."

  • Ugye milyen bizarr belegondolni, hogy a magyar lakosság 20 évvel ezelőtt képes volt nemhogy megmozdulni, de teát főzni és zsíros kenyeret kenni egy olyan, akkor is közutálat övezte népcsoport kedvéért, mint a taxisok. És morgás nélkül, sőt mosolyogva fogadta mindenki az ország közlekedésének teljes lebénítását is. De mi lenne ma? Kik tudnának például ennyi embert az utcára vinni egy 2010-es országblokád miatt?

    "Vasárnapról hétfőre virradóra 40 százalékkal drágult a nyers alkotmánykiegészítés folyómétere, másnapra 300 ezer felháborodott nyugdíjas kommunista apparátcsik és aktív politológus lepte el az utcákat. De az akció nem maradt elszigetelt. A népi ellenállás erejétől megrészegült lakosság kenyérrel, üdítővel, meleg teával lepte meg a hidakat elfoglaló pozsgaystákat."

  • Olaszországban éjféltől 50 lírával csökkent a benzin ára. 1 liter szuper (98 oktános) jelenleg 1.555 líra (81 forint). A csökkentés annak eredménye, hogy a nemzetközi piacokon az olajár hordónként 30 dollár alá esett az iraki fejlemények nyomán.

    A kormányban némi vita alakult ki arról, hogy a jelenlegi termelői árcsökkenésből származó hasznot ne vonja-e el a költségvetés, változatlanul tartva az árat. A pénzügyminiszter azonban úgy döntött, hogy nem használják ki az árcsökkenést az adóbevételek növelésére. ,,A benzinárnak ezentúl következetesen igazodnia kell a nemzetközi olajárakhoz,, - jelentette ki. Ezzel ellentétben az iparügyi tárca vezetője szerint az ár változatlanul magasan tartása lett volna a helyes a fogyasztás mérséklése, az energiatakarékosság érdekében.(MTI)

  • Az első személyszállító kisiparos befutott a Kossuth térre, de elég hosszú a sor.

  • Egyre több autó érkezik a Parlament elé, lassan megtelik.

  • Aztán abbahagytuk, sokan vannak, ez talán a legpontosabb.

  • A taxisok elég hamar hangadót választottak maguk közül. Horváth Pál lett az, a Rádió Taxi vezetője, mert ő jól beszél. Bajszos és állítólag szabadidejében futballedző.

  • Szóvivőjük már van, de egyelőre nem tudnak kivel tárgyalni a taxisok. A Parlamentben biztosan észrevették az érkezésüket.

  • A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a brutális benzináremelést. Erre alig négy órája maradt a kabinetnek, mert az új árak éjféltől érvényesek.

  • Alig férnek el a téren, de amúgy a városban is a taxisok. Legalábbis maguk is arra panaszkodnak, hogy sokan vannak. "Budapesten 19 ezer taxi járja az utcákat, Los Angelesben és Washingtonban együtt nincsen ennyi"- hallani, de most nem azért vannak a Kossuth téren, hanem a brutális árelemlés miatt.

  • Nagyon szóbaállnának már valakivel. Dühösnek is látszanak, egy portással nem fogják beérni.

    Az Erzsébethíd 25-én (forrás: retropol.blog.hu)
    Az Erzsébethíd 25-én (forrás: retropol.blog.hu)
  • Némi kötelező várakoztatás után Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter jött ki a Parlament épületéből. Jobban jártak a taxisok, mint az újságírók délután Kardos Antalné szóvivővel.

  • A miniszter pár lépés után a parlamenti lépcsőn tárgyal a taxisok küldöttségével.