Jutalmaznák az olcsó gyógyszert felíró orvosokat

2010.10.26. 09:51
Az egészségügyi salátatörvény tervezete szerint fizetni kell majd a látleletekért, az alkohol- és a drogvizsgálatokért. Nem lesz kórházbezárás, deliberalizálják a patikapiacot, egyszerűsödnek a kismamák táppénzére és a gyermekágyi segélyre vonatkozó szabályok.

Elkészült és november elején a kormány elé kerül az egészségügyi államtitkárság 12 jogszabályt módosító törvénycsomagja. Az intézkedés könnyítő és megszorító intézkedéseket is tartalmaz – írja a Népszabadság.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tegnap ismertette a Fidesz-frakcióval a salátatörvény tervezetét. A lap szerint Szócska határozottan leszögezte: nem zárnak be egy kórházat sem, de újraosztják a feladataikat.

A csomag rendelkezik arról, hogy a maximális összegű ellátás érdekében egyszerűsödnek a gyesen lévő nőkre vonatkozó táppénzszabályok, és a gyes ideje alatt szülő nők visszamenőlegesen is kaphatnak gyermekágyi segélyt. Méltányosságból ingyenes gyógyszeres terápiát jelenleg 50 beteg kaphat, ezt a korlátozást megszüntetik. Az itthon be nem jegyzett gyógyszerekből annyi lesz rendelhető, amennyi az ötmilliárdos keretből telik.

A látleletekért 3200 Ft-ot kell majd fizetni, és pénzbe fognak kerülni az alkohol és drog kimutatását szolgáló vér- és vizeletvizsgálatok is. Megkezdődik a patikapiac deliberalizációja: szűkítik a patikatulajdonosok körét, kizárva a gyógyszerfelírási joggal rendelkező orvosokat, a szakmai befektetőket és az offshore-cégeket.

Az olcsó, generikus orvosságokat felíró orvosokat pénzzel jutalmaznák, és pluszpénzt kapnának a patikák az olcsó gyógyszerek miatti bevételkiesés kompenzálására. A célra összesen ötmilliárdos keretet különítenének el.