Az LB elutasította Orbán Veres elleni keresetét

2010.10.27. 09:39
Orbán még a Fidesz elnökeként perelte be a volt szocialista pénzügyminisztert, mert Veres azt mondta róla, ha lehetősége lenne rá, ellopná az IMF-től kapott pénzt. A Legfelsőbb Bíróság szerint Veres ezzel csak véleményt nyilvánított, ezt pedig közszereplőként tűrni kell Orbánnak.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította azt a keresetet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök évekkel ezelőtt a Fidesz elnökeként nyújtott be Veres János volt szocialista pénzügyminiszter ellen személyiségi jogainak megsértése miatt, írta szerdai számában a Népszava.

A napilap szerint Orbán azért indított polgári pert a szocialista politikus ellen, mert Veres úgy nyilatkozott róla: "ki mint él, úgy ítél, ha Orbán Viktornak lehetősége lenne rá, biztosan ellopná a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott pénzt". Veres ezt azután mondta, hogy Orbán a kormánypártot vádolta azzal: "ezt a pénzt elköltik, kisöprik a választások napjáig, tehát az IMF-től kapott hitel az utolsó fillérig az MSZP választási céljait fogja majd szolgálni".

A Népszava felidézte: az Orbán által indított perben a Fővárosi Bíróság 2009 júliusában első fokon elutasította a keresetet, azzal az indoklással, hogy Veres vitatott kijelentésében nem tényállításról, hanem véleménynyilvánításról van szó, a közszereplőknek pedig tűrniük kell a szokottnál keményebb véleményt is. Az első fokon eljáró  bíró azt mondta: "nyilvánvalóan senki nem gondolhatott arra, hogy a szó szoros értelmében 16 vagy akár 1 milliárd eurót valaki zsákban hazavisz és saját céljára használ fel".

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla viszont idén januárban jogerősen azt mondta ki, hogy Veres János és a kijelentését közlő Népszava korábbi kiadója megsértették a Fidesz elnökének személyiségi jogait.

A jogerős ítélet ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem alapján azonban az LB úgy döntött, hogy az elsőfokú ítéletet hagyja hatályban. Ennek indoklása szerint "Veres János véleményt nyilvánított, amit közszereplőként Orbán Viktornak tűrnie kell".