Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Kilenc évre választanák a legfőbb ügyészt

2010.10.27. 15:19 Módosítva: 2010.10.27. 15:23
A kormány javaslata szerint a jövőben kilenc évre választanák meg a legfőbb ügyészt, aki az ügyészek közül kerülne ki. Megszüntetnék a legfőbb ügyész interpellálhatóságát.

A parlament a jelenlegi hat helyett kilenc évre választaná meg a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni, mondta Répássy Róbert államtitkár az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvénymódosítás expozéjában. A javaslat egyben megszünteti a legfőbb ügyész interpellálhatóságát.

Mint mondta, a törvényjavaslatban szerepel az is, hogy a megbízatási idő letelte és a 70. életév betöltése esetén a volt legfőbb ügyész a legfőbb ügyészi jogköröket mindaddig gyakorolja, amíg az új vezető hivatalba nem lép.

Répássy azt mondta, hogy az 1989. évi Nemzeti Kerekasztal tárgyalások nyitva hagyták a döntést az ügyészség alkotmányjogi helyzetéről, azt a végleges alkotmány előkészítőire bízták.

Az új alkotmány elfogadásának hiányában azonban máig fennmaradt az a sajátos helyzet, hogy bár az ügyészség a kormánytól függetlenül működik, a legfőbb ügyész megválasztása egyszerű többséghez kötött maradt, és fennmaradt a legfőbb ügyész interpellálhatósága is, mondta.

Ezek pedig szerinte a független működés korlátaiként érvényesülnek. Mint mondta, az elmúlt évek bebizonyították, hogy helyesebb, ha az ügyészség megőrzi független helyzetét.

Szerinte az is az ügyészi szervezet régi igénye, hogy a legfőbb ügyész az ügyészek közül kerüljön ki. Ez tovább erősíti az ügyészség politikától való függetlenségét, mondta.