Aláírásokat gyűjtenek a kötelező orvosi kamarai tagság ellen

2010.10.28. 07:39 Módosítva: 2010.10.28. 07:39
A Népszava szerint aláírásgyűjtés kezdődött a kötelező orvosi kamarai tagság és az azt szorgalmazó Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke ellen.

A Népszava úgy tudja, hogy a kamara elnöke már a választások előtt megállapodott a mostani kormánypártokkal, hogy sokéves lobbitevékenységéért cserébe egy, az egészségbiztosítóval azonos értékű jogkörökkel rendelkező kamarát vezethet majd. Erre a tavasszal hivatalba lépett szakkormányzat is ígéretet tett, a most nyilvánosságra került egészségügyi salátatörvény tervezetében azonban mégsem szerepel a szándék.

A lap szerint ahhoz, hogy a jelenlegi kamara újraalakulhasson, illetve hogy jövő év elején már kérhessék az orvosoktól a be- vagy visszalépést, november közepéig a parlament elé kellene vinni az erre vonatkozó passzusokat.

A lap beszámolója szerint az egészségügyért felelős államtitkárság által előkészített, ám jelenleg jegelt szabálytervezet ugyan előírná a kötelező tagságot, valamint a tagdíjfizetést is, ugyanakkor nem adna túl sok jogkört a testületnek, csak véleményezési joguk lenne (az általuk követelt egyetértési helyett) az egészségbiztosítóval kötött szerződések feltételeinek ügyében.

Az orvosok állítólag azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, mert Éger István nem utasította egyértelműen vissza a neki megküldött javaslatot.