Erdős Péter, pont, pont, pont

2010.10.28. 23:09 Módosítva: 2010.10.29. 21:41
Az MR2 átalakítása ellen tüntetett körülbelül száz ember a Magyar Rádió székházánál. Szalai Annamária hamarosan egy óriási levelezőlapot fog kapni, amin azt üzenik neki, nem akarják, hogy megváltozzon az egykori Petőfi Rádió.

Egy mondatos petíciót írtak alá az MR2 - Petőfi Rádió átalakítása ellen tüntetők a Bródy Sándor utcában csütörtök este: "MR2: így szeretem!" - állt a Szalai Annamáriának címzett levelezőlapon. A jelek szerint van egy bizonyos réteg, akiknek a 2007-ben megújult Petőfi Rádió úgy jön be, ahogy van, és félnek, hogy Szalai Annamária elveszi tőlük. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke ORTT-tagként valóban kritizálta a rádiót, 2008-ban megszavazta az adót a közszolgálatiság hiánya miatt elmarasztaló határozatot. Az MR2 ekkor bírósághoz fordult, és a pert megnyerték, a határozatot hatályon kívül helyezték.

Szalai Annamáriának üzennek
fotó: Barakonyi Szabolcs

Fejetlenség

Az MR2-t temető hírek a blogoszférából terjedtek el, hallomásokra, találgatásokra alapozva, hiteles forrásból eddig nem erősítették meg a rádióval kapcsolatos terveket. Tény, hogy Such György volt rádióelnök távozása után a Kossuth és a Petőfi főszerkesztője is lemondott. Szalai novemberre ígérte, hogy új emberek kerülnek a közmédiák élére. Ezután nevezheti csak ki az új rádióelnök saját jelöltjeit a megüresedett helyekre.

A tüntetést szervező Zöld Baloldal és a Van Más Alternatíva Egyesület szerint az elmúlt napokban Szalai Annamária nyilvánvalóvá tette, hogy az MR2-t át akarja szervezni oly' módon, hogy az a mostani jellegét teljesen elveszíti. A facebookon egy hete létrehozott "Tiltakozunk az MR2 megszüntetése ellen" csoportnak már 19 447 tagja van, és a tüntetésre 700-an jelentkeztek be a közösségi oldalon, ebből körülbelül százan jelentek meg.

"Ha átalakítják a rádiót, az támadás a demokrácia ellen" - mondta az egyik felszólaló, aki Szalai Annamáriát Erdős Péterhez hasonlította, és felelevenítette a régi dalt: "Erdős Péter, pont, pont, pont" - kiáltotta bele a hangszóróba.

A szervezők

A szabadság eszméjére hivatkozva tiltakozott Trasciatti Attila a Van Más Alternatívától, a másik felszólaló, Galba-Deák Ádám, a Zöld Baloldal volt főpolgármester-jelöltje volt. A szervezők szerint sok zenész szimpatizált a megmozdulással, de nem mertek eljönni, mert félnek, hogy kiesnek a pixisből. "A Petőfinek régen alig voltak hallgatói, de megtörtént a csoda, lett egy jó rádió" - hallatszott a rádió kapuja előtt, miközben egy férfi morcosan bement dolgozni az épületbe.

"Veszélyben a Szimpla, a Gödör és a melegfelvonulás" - vont párhuzamot az első felszólaló, aki szerint az MR2-t a minőségi modern kultúra egyedüli képviselője. "Szeretjük ezt a rádiót, ez életünk háttérzenéje. Szalai Annamária, mi nem kussolunk!" - mondta.

Tüntetnek

Véletlenül arra járó barátommal az ellentüntetők táborát gyarapítottuk, nem értettünk egyet azzal a felszólalással, hogy a Szabó családra vagy a délutáni kívánságműsorra senki sem volt kíváncsi. Valaki speciel a Kaukázusra nem kíváncsi. De volt a tüntetésen két tizenkét éves lány, demokratikus jogukat gyakorolva egy I <3 MR2 felirat>

Egy önmagát rádió- és tévérajongóként definiáló hölgytől megtudtam, hogy ugyanezen a napon temették el végleg a Sláger Rádiót, ugyanis pont egy éve szüntették meg a két országos kereskedelmi rádiót. Az évforduló alkalmából a Sláger Rádió egykori székházánál gyertyát gyújtottak az adó mellett mai napig kitartó rajongók. "Sajnálom, hogy ott nem voltunk ennyien, összesen négyen mentünk el" - mondta a tüntető, aki fél, mert a Slágerről az MR2-re tért át. "Minden kicsúszik alólunk, ami szerethető" - fogalmazott. A tüntetés körülbelül fél óra alatt, békésen lezajlott.