Fokozott figyelem halottak napján

2010.10.28. 16:21
Október utolsó hétvégéjén a kegyeleti ünnepkor miatt megerősített szolgálatot teljesítenek a rendőrök, változik a MÁV és a BKV menetrendje, de a temetők nyitvatartási és temetési rendje is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint Mindenszentek ünnepén és Halottak napján az ország egész területén lényegesen több rendőr lát el szolgálatot az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteivel együttműködésben. A közös járőrszolgálat főként a temetőkben és azok környékén lesz, de a nagyobb közlekedési csomópontokon és a parkolók környékén is ők segítik a közlekedést. A rendőrség azt kérte, hogy fokozottan figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, mert több helyütt is megváltozhat a közlekedési rend.

A hatóság azt kéri, ne hagyjanak táskát, értéket, okmányokat az utastérben és óvakodjanak a zsebtolvajoktól. Mint írták, az alkalmi tolvajok jellemzően őrizetlenül hagyott vagyontárgyakat tulajdonítanak el. Biciklijüket a megemlékezők jó minőségű zárral, sűrű gyalogosfogalmú helyen zárják le, és a könnyen leszerelhető alkatrészeket ne felejtsék rajta. Akik a tömegközlekedést választják, lehetőség szerint vegyék igénybe a pályaudvari érték- és csomagmegőrzőket.

Módosul a MÁV menetrendje, október 31-én, vasárnap az ünnepnapi, november elsején, hétfőn a vasárnapi menetrend lesz érvényben. November 2-án, kedden már a megszokott menetrend szerint közlekednek a szerelvények. Azokon a vonalakon, amelyeken a legtöbben utaznak a MÁV több kocsival közlekedteti a hétvégén a szerelvényeket.

A BKV Budapesten október 30-án, október 31-én és november 1-jén 7:30 és 18 óra között rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a temetők látogatóit.

A megszokottnál sűrűbben, 10 percenként közlekedik majd a 28-as, 37-es és 37A, a 42-es, az 59-es villamos, és rövidebb követési idővel járnak majd a 8-as, a 30 és 30A, a 36-os, az 53-as, az 58-as, a 68-as, a 92-es, a 93-as, a 95-ös, a 130-as, a 160-260-as, a 169E, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 196 és 196A, a 202-es és a 218-as buszok.

Csak a hétvégén közlekedik rendkívüli járatként október 30-a és november 1-je között a 28B villamos (Keleti pályaudvar - Izraelita temető), továbbá a 30B(Újpest-Központ, Megyer, Szondi utca), a 36A (Gubacsi út-Jahn Ferenc kórház), a 38B (Csepel, Szent Imre tér-Hárosi iskola), az 58A (Savoya park-Budafoki temető), a 68A (Kőbánya-Kispest-Új köztemető)és a 218A (Árpád híd, Szentlélek tér-Óbuda autóbuszgarázs) jelzésű autóbusz.

A budapesti temetőket üzemeltető Budapesti Temetkezési Zrt. csütörtöki tájékoztatása szerint október 29-én, valamint november elsején és másodikán a temetések szünetelnek, a temetőkben péntektől november 2-ig a sírok gondozásán kívül más munkálatot nem végezhetnek. A temetők október 29-től november 2-ig 7 órától 20 óráig tartanak nyitva, november 3-tól pedig visszaáll a szokásos nyitvatartási rend.

Tájékoztatásuk szerint módosul a gépkocsiforgalom rendje is a temetőkben. A Fiumei úti sírkert és az Új köztemető kivételével szombattól hétfőig a temetőkben tilos a gépkocsiforgalom. Az Új köztemetőben október 29-én 16 órától november 1-jén temetőzárásig díjmentes a gépkocsi behajtás. A kiemelt temetők belső forgalmának segítése érdekében az Új köztemetőben november 2-ig, a Fiumei úti sírkertben október 30-án, 31-én, és november 1-jén mikrobuszok segítik a közlekedést. Ezek igénybevétele ingyenes.