Inkább visszaadta volna az Omninvest a 2 milliárdot

2010.10.28. 16:35
Az influenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvest vissza akarta fizetni 2 milliárdos állami támogatását, miután vizsgálat indult a jogtalannak tűnő ügylet ügyében, közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kehi szerint a 2 milliárdos állami forrás jogtalan felhasználása miatt büntetőfeljelentés is várható.

Két héten belül lezárul az a vizsgálat, amely az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseit elemzi. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közleménye már megelőlegezi a várható következményeket. Mint írják, a vizsgálat "valószínűsíthetően a hivatal büntetőfeljelentését vonja maga után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt." Az MTV Híradójának információi szerint a Vám és Pénzügyőrség (VPOP) szerdán házkutatást tartott az Omninvest székhelyén.

Mint az Index is beszámolt róla: 2006-ban az Omninvest Development Kft. 2 milliárd forint állami támogatást kapott az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztésére. 2008-ban az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága vizsgálatot indított, miután felmerült a gyanú, hogy a cég támogatása sérthette az uniós versenyjogi szabályokat. Az ügyben belső, majd minisztériumi vizsgálat is indult.

A Kehi mostani közleménye a vizsgálat lezárta előtt már megelőlegezi, hogy az Omninvest Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a támogatást.  Mint írják, a vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Ominvest Development Kft. saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

A hivatal szerepvállalásának köszönhetően az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem 2 milliárd Ft közpénzt.

A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén.