Lázár: A szocialisták emberei az arcunkba fognak nevetni

2010.10.28. 13:42 Módosítva: 2010.10.28. 14:25
A Fidesz frakcióvezetője szerint az alkotmánymódosításon és az Alkotmánybíróságra vonatkozó törvény megváltoztatásán, valamint a különadóra vonatkozó jogszabály újbóli elfogadásán kívül jelenleg nincs más lehetőség a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszaszerzésére.

Csaknem hárommillió ember annak tudatában adta szavazatát az országgyűlési választásokon a Fideszre, hogy a párt, kormányra kerülése esetén vissza fogja szerezni az MSZP kormányzása idején állami és önkormányzati cégeknél pofátlan módon kifizetett több tízmillió forintos végkielégítéseket, mondta a politikus Hódmezővásárhelyen.

Az ennek az érdekében tett első lépés nem állta ki az Alkotmánybíróság kontrollját, de ez nem a testület hibája, a jelenlegi alkotmányos berendezkedés mellett, nem születhetett más döntés. A Fidesznek azonban meg kell tartania az emberek felé tett ígéretét, indokolt Lázár.

Egymilliárd a tét

Jelenleg csaknem egymilliárd forintnyi végkielégítésről van szó a Magyar Fejlesztési Banknál, a MÁV-nál, a BKV-nél. Ha nem oldjuk meg ezt a problémát "a szocialisták emberei az arcunkba fognak nevetni" – fogalmazott a frakcióvezető.

Az MSZP politikusai a saját pénzüket védik, hiszen a kormányzati pozíciók és az állami, önkormányzati cégeknél betöltött posztok után milliós végkielégítéseket vesznek föl, mondta.

Lázár János hangsúlyozta, a törvénymódosításokat ideiglenes jellegű megoldásnak tekinti, a kérdést az alkotmányozás során tavaszig megnyugtató módon lehet rendezni. Hozzátette, szeretné, ha ezt mérlegelve az LMP újra részt venne az alkotmányozás folyamatában.

A képviselő kijelentette, kész a tárgyalásra annak érdekében, hogy a hosszú szolgálati idővel rendelkező közalkalmazottakat, többek között a pedagógusokat ne érintse a különadó.

A frakcióvezető közölte, kedd délelőttre hívja egyeztetésre a fideszes és a KDNP-s képviselőket, és bízik benne, meg tudja győzni őket.

ESZP: példátlan és nem demokratikus

Példátlan és nem demokratikus a Fidesz alkotmánymódosítási kezdeményezése, írta csütörtökön Brüsszelben kiadott közleményben az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) elnöke, Poul Nyrup Rasmussen. "Az Alkotmánybíróság megkerülésével a kormány a demokrácia egyik pillérét, a hatalmi ágak szétválasztását dönti le" - állította a dán politikus. Rasmussen úgy vélte, a Fidesz nem csupán az alkotmányt, hanem az egész demokratikus rendszert változtatja meg a kezdeményezéssel.

Előző nap már az ESZP magyar tagpártja, az MSZP európai parlamenti delegációja is közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy álláspontja szerint az Európai Unió tagállamaiban példa nélküli a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja által kedden előterjesztett, az Alkotmánybíróság hatáskörét szűkítő alkotmánymódosítás, és ezt "mértékadó európai politikusok is megdöbbenéssel fogadták".