Ötezren jelentkeztek a BM rendőrtoborzására

2010.10.28. 11:32
A rendőrhiány gyors enyhítésére kitalált belügyminisztériumi pályázatra több mint ötszörös volt a túljelentkezés. A többnyire érettségivel rendelkező pályázók december közepéig átesnek a pszichikai, fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon, a legjobbak februártól próbaidős rendőrökké válnak.

4979 ember jelentkezett a belügyminisztérium szeptember 13-án meghirdetett, leendő rendőröket toborzó pályázati felhívására, közölte a tárca sajtóosztálya. A jelentkezési határidő múlt pénteken, október 22-én járt le, a belügyminisztérium szerint az ajánlkozók létszáma megfelelt a várakozásaiknak.

A pályázók 73,45 százaléka férfi, 26,55 százaléka nő. A felhívásban 18 és 34 év közötti érettségizett embereket kerestek. A jelentkezők életkoráról a Belügyminisztérium egyelőre nem készített összesítést, viszont a végzettségükről készült kimutatás: 91,28 százalékuk középfokú, 8,72 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik.

A közel ötezer jelentkező egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon fog átesni, végül 900 embert választanak ki majd közülük, ennyien vehetnek részt a meghirdetett részképesítésű rendőr képzésen. Az alkalmassági vizsgák ezen a héten kezdődnek, és december 17-én fejeződnek be. 900 főt fognak kiválasztani. Ők 2011. február 1-jétől kapnának munkát, ekkortól próbaidős rendőrnek nevezik majd ki őket, 12 hónap próbaidővel.

A próbaidő első felében felnőttképzés keretében beiskolázzák őket az adyligeti, a körmendi, a miskolci vagy a szegedi Rendészeti Szakközépiskolába, ahol öt plusz egyhónapos felkészülést követően, objektumőr-kísérő rész-szakképesítést szerezhetnek. Ha ez megvan, a próbaidő második hat hónapjában a szakképesítésük jellegének megfelelő szolgálati feladatokat látnak majd el a rendőrség által meghatározott rendőri szerv állományában. Akik sikeresen teljesítik a követelményeket, további lehetőséget kaphatnak a rendőr szakképesítés megszerzésére - állt a pályázati felhívásban.

A pályázat célja a létszámhiány gyors enyhítése volt, a felhívás időpontjában ugyanis körülbelül 3500 rendőr hiányzott az állományból.