A mohácsi városházáról vittek el két jobbikost a rendőrök

2010.10.29. 11:50 Módosítva: 2010.10.29. 19:26
Mohács fideszes polgármestere, Szekó József két vele szemben álló jobbikost vitetett el az önkormányzat pénteki üléséről. A jobbikos képviselő műanyag gyorskötözővel bilincselte magát szakértőjéhez, így együtt állították elő őket.

Rendőrt hívtak a pénteki önkormányzati ülésre Mohácson, amikor a Jobbik szakértője a biztonsági őr felszólítása ellenére nem akarta elhagyni az üléstermet.

Németh Imre az Indexnek azt mondta, hogy a képviselőtestület egyik jobbikos tagjának, Polgár Károlynak a szakértője, így került pénteken is a városházára. Mivel azonban a városban a Jobbik a Fidesz-KDNP-s polgármester, Szekó József közismert ellenfelének számít, a városvezető kitiltatta az ülésről.

A jobbikos kéttagú képviselőcsoportja az október 15-i ülésen nem szavazta meg Szekó 500 ezres polgármesteri fizetését, és kimaradtak a bizottsági helyek elosztásából is. Németh saját honlapján a Mohácsi Valóságon számolt be az eseményekről, azt állítva, hogy Szekó diktatórikus eszközöket használ, és lényegében az esztergomi Meggyes Tamás módszereivel vezeti a várost.

Németh állítása szerint pénteken sajtós igazolvánnyal foglalta el helyét a nyílt ülés nézőinek fenntartott helyek egyikén, amikor ki akarták küldeni. Német azt mondja, a biztonsági őr megjelenéséig nem volt rendzavarás. Miután nem engedelmeskedett az őrnek, rendőrt hívtak.

A kiérkező járőrök a városházáról – mintegy háromnegyedórás hezitálás után – Polgár Károllyal együtt előállították. Polgár műanyag gyorskötözővel összebilincselte magát Némethtel, így együtt vitték el őket. Polgárt délelőtt kórházba vitték.

A Jobbik vitatja a rendőri fellépés jogszerűségét, és azt állítja, hogy az intézkedés kifejezetten Szekó rábeszélésére történt.

Schindl Anikó, a párt mohács alelnöke, önkormányzati képviselő péntek délután bejelentette, hogy hivatali visszaélés, valamint az önkormányzati törvény megsértése miatt feljelentést tesz a rendőrség és Szekó József (Fidesz-KDNP), Mohács polgármestere ellen a Jobbik a péntek reggeli képviselő-testületi ülésen történtek miatt.