Nagy forgalom és meghosszabbított nyitvatartás a temetőknél

2010.11.01. 08:18
Mindenszentek napja miatt nagy forgalom várható ma a temetőknél országszerte, a fővárosi sírkertek reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. A vonatok és a Volán járatai vasárnapi menetrend szerint közlekednek, a BKV sűríti járatait. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a temetők környékén.

Meghosszabbított nyitva tartással várják a megemlékezőket mind a tizenöt fővárosi köztemetőben ma, a BKV pedig rendkívüli járatokat indít a sírkertekhez.

Mindenszentek és halottak napján, november 1-jén és 2-án országszerte sokan emlékeznek elhunyt szeretteikre a sírkertekben. Kiemelt kegyeleti megemlékezést szervez ma a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyebek mellett a cinkotai temetőben, a rákospalotai temetőben, a kispesti temetőben, a pestszentlőrinci temetőben és a csepeli temetőben.

Szintén ma gyertyagyújtással emlékezik meg a háborúk, a terrorizmus és az erőszak áldozatairól a Magyar Békeszövetség, a rendezvényen megemlékező szavakat mond Köteles György, a békeszövetség elnöke. Megemlékezést tart az elhunyt gyermekekről a Szemem Fénye Alapítvány, az eseményen részt vesz Garadnai Balázs püspöki helynök.

III. Gergely pápa tette emléknappá Mindenszentek napját

A Mindenszentek (latinul: Festum Omnium Sanctorum) a katolikus és ortodox keresztény egyházak ünnepe. A katolikus egyház november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja. Mindenszentek ünnepén, november 1-jén a feddhetetlen, szent életű emberekre emlékeznek. III. Gergely pápa (731-741) "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette május 31-ét, mindenszentek ünnepét; később IV. Gergely pápa (827-844) áthelyezte november 1-jére.

A Mindenszentekkel ellentétben a Halottak napja nemcsak a katolikusok ünnepe, hanem bizonyos protestáns egyházaké is. Az evangélikusok és az unitáriusok hivatalosan is elismerik,a reformátusok pedig szokásjog alapján, a templomon kívül emlékeznek meg a halottak napjáról.

Szent Odilo clunyi apát (962-1048) 998-ban rendelte el, hogy a halottakról zsolozsmákkal és szentmiseáldozatokkal emlékezzenek meg. Hamarosan ezt az emléknapot a bencés renden kívül is megünnepelték. A szokás Európában a 12-13. században mindenhol elterjedt, így Magyarországon is.

Mindenszentek napja 2001 óta újra munkaszüneti nap Magyarországon.

Forgalomkorlátozások, rendőrök a temetők környékén

Fokozott ellenőrzésekre, forgalomkorlátozásra, útlezárásokra kell számítani Mindenszentek és Halottak napja miatt. Ez érinti egyebek mellett a főváros főútvonalait, a temetőkhöz vezető utakat és azok közvetlen környezetét is. Az egyenruhások emellett kiemelt figyelmet fordítanak az ilyenkor elszaporodó autólopásokra és feltörésekre, a zsebtolvajokra, és az úgynevezett "trükkös" lopások megelőzésére is.

Ott ahol temető van, a rendőrök a héten visszatérő ellenőrzéseket tartottak, emellett - míg a temetők nyitva vannak - folyamatosan ellenőrzik azokat, de zárás után is visszatérnek még. A temetőknél várhatóan megnövekszik a forgalom, többfelé tilos lesz megállni. A rendőrség kéri, hogy aki teheti, inkább a tömegközlekedést válassza.

Meghosszabbított nyitvatartás

Hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat a fővárosi temetők. Mindenszentek ünnepe és Halottak napja környékén, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) mind a tizenöt fővárosi temetőjében meghosszabbított nyitva tartással várják a hozzátartozókat. A temetők egészen keddig reggel 7 órától este 8 óráig látogathatók. November 3-tól visszaáll a megszokott látogatási rend, a temetők reggel fél 8-tól délután 5 óráig tartanak nyitva.

November 1-jén csak a Fiumei úti Sírkertbe és az Újköztemetőbe lehet autóval behajtani. Az Újköztemetőben november 1-jén temetőzárásig díjmentes a gépkocsibehajtás. Ugyanott mikrobuszok segítik a közlekedést az ünnepek alatt, a Fiumei úti Sírkertben pedig kisbuszok indulnak a főbejárattól.

Közlekedés

A munkaszüneti napokon érvényes, vagyis vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok és a buszok hétfőn a kegyeleti ünnepek miatt.

A MÁV-Start Zrt. tájékoztatása szerint a legnagyobb forgalmú vonalakon a szokásosnál több kocsival indítják majd a szerelvényeket. November 2-án, kedden már a megszokott menetrend szerint járnak majd a vonatok.

A Volán buszjáratai is munkaszüneti nap szerint közlekednek, kedden pedig a tanítási szünetben érvényes menetrendet kell figyelembe venni, miután a héten őszi szünet lesz az iskolákban.

A BKV az ünnepek alatt rendkívüli járatokkal és egyes járatok sűrítésével segíti a közlekedést a sírkertek környékén. A járatok pontos útvonalát, megállóit és menetrendjét a járműveken, a megállókban és a tömegközlekedési vállalat honlapján is meg lehet tekinteni.