Hétfőn újraindulhat a tanítás Devecserben

2010.11.02. 14:31 Módosítva: 2010.11.02. 17:19
Várhatóan az őszi szünet után, a jövő hétfőtől újra Devecserben tanulhatnak a helyi felső tagozatos diákok, a Gárdonyi Géza Általános Iskola tanulóinak létszáma azonban csökkent.

Eszterhainé Fatalin Ilona, az intézmény igazgatója  elmondta: eddig negyven gyereket írattak át más iskolába a szülők, de a létszám napról napra változik. "Sajnos nagy a bizonytalanság, a családok albérletben élnek, egy-egy gyereket kiíratnak, de aztán két-három család mégis visszaköltözik"- közölte az igazgató.

Hozzátette: várhatóan a diákok fele tanulhat hétfőtől újra a devecseri Várkert utcai iskolaépületben, ők csaknem kétszázan a felső tagozatosok. Az első és a negyedik osztályosok még maradnak Somlószőlősön, ahol a korábban bezárt iskola épületébe jártak a vörösiszap-katasztrófát követően három hétig a diákok.

"A katasztrófahelyzet a való életben sokkal nehezebb, különleges megoldásokat igényel a nevelőktől is" - mondta az igazgató. Kiemelte, hogy a tanárok sokszor 14 órát dolgoztak a kármentési munkálatokban, az iskola tornaterme jelenleg is kiosztóhelyként működik.

Eszterhainé Fatalin Ilona hangsúlyozta, a katasztrófavédelem szakembereivel naponta egyeztetnek az oktatás újraindításáról, az elsődleges szempont az, hogy a szülők érezzék, gyermekük biztonságban van. Elmondta azt is, hogy csütörtökre tervezik az iskola Várkert utcai épületének nagytakarítását, amelyhez önkéntesek jelentkezését várják.

Devecserből naponta különbuszokkal szállították a 15 kilométerre lévő, két éve az összevonások miatt bezárt somlószőlősi intézménybe az iskola mintegy négyszáz tanulóját.

Jelenleg a devecseri zeneiskola épületének három tantermében van elszállásolva 22 ember, akik az iszapömlés miatt négy hete kényszerültek elhagyni az otthonukat. A város polgármesterének tájékoztatása szerint a három család a héten egy segélyszervezet felajánlása révén albérletbe költözhet, az ingatlant később végleges lakhatási megoldásként megvásárolják a számukra.

Folyamatosan figyelik a sérült gátat

Folyamatosan mérik a sérült gát mozgását a szakemberek, a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi fala fél centiméternyit mozdult el - mondta Muhoray Árpád tábornok, helyreállítási és újjáépítési felügyelő kedden.

A tábornok elmondta, hogy a kazetta helyzete stabil, a geodéták műszereikkel folyamatosan figyelik a több helyen megrepedt és megsüllyedt gát északi oldalfalának állapotát. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el, és ugyanekkora - mindössze 25 milliméteres - elváltozásokat mértek a repedések között is október 9. óta - mondta el Muhoray Árpád.
Keddtől a vörösiszapos földet több mint ötven teherautóval a Mal Zrt. által kijelölt új depóba szállítják.

A szakértők felkészültek az újabb gátmozgásokra

A szakértők felkészültek a vörösiszapömlés térségében a megsérült 10-es zagytározó jelentősebb mozgására is, a hétfőn észlelt gátmozgást követően rendkívüli ülésen elemezték a kialakult helyzetet, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden.

A kolontári védőgát megépítéséhez egy áramlási modellen rekonstruálták a katasztrófát, az eredményeket felhasználva jelölték ki az újabb védőgát - az úgynevezett kettes gát - nyomvonalát. Ez az újabb védmű a Darázsi-hegy és a 11-es kazetta között helyezkedik el, az általa határolt biztonsági területen a törmelék szállítására alkalmas utat is kijelöltek a szakértők.

A kutatók és a tervező mérnökök által elkészített komplex kutatási és tervezési programban a 11-es kazetta gátjának megerősítésére is kötelezték a Mal Zrt.-t, a cég a kijelölt biztonsági területen tárolhatja majd - a száraz technológiára való átállást követően - a termelés melléktermékeként keletkező iszapot.

Az OKF kitért arra: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértőinek koordinálásával vizsgálják a szakemberek a 9-es kazetta megerősítésének szükségességét, a 10-es tároló megsérült gátjának helyreállítását, valamint a 10/a tározó engedélyezett feltöltési szintje eléréséig az altalaj és a gát anyagát, viselkedését, számításokkal ellenőrizve az anyag állékonyságát.

A szakértői csoportot a katasztrófavédelmi biztos közlése szerint Kertai István vezeti, aki a völgyzárógátak és a védelmi gátak szakértője. Kertai több száz hazai és külföldi gátat tervezett, illetve vizsgált már, nyomon követve azok utóéletét, beleértve a gátak szélsőséges esetben előálló szakadásának körülményeit is.

Ismét gipszet öntenek a Torna-patakba és a Marcal folyóba

Mivel az utóbbi időszakban kevés csapadék esett - a Torna-patak és a Marcal folyó vízhozama erősen csökkent -, továbbá a takarítás, mosatás következtében némi szennyezett víz került a Torna-patakba, a két folyón elszíneződés észlelhető. A szennyeződés mértéke azonban messze elmarad az október elejei szinttől, közölte kedden az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig), amely továbbra is fenntartja a harmadfokú készültséget.

Az Édukövízig tájékoztatása szerint a Marcal vízében vörösesbarnás elszíneződés észlelhető, mértékének csökkentésére Malomsoknál szombat este óta, a Tét és Rábaszentmihály között található Majorházi hídnál pedig vasárnap reggel óta ismét gipszet öntenek a vízbe.

Bár az elszíneződés ellenére a víz pH értékében nem történt változás, továbbra is normál értéket mutat, a korábbinál gyakoribbá tették a vízminőségi mérését Malomsoknál. A Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna vízminőségének ellenőrzését a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség továbbra is vizsgálja. A pH-értékek továbbra is a vízfolyások természetes állapotát mutatják.