Igen az Alkotmánybíróság jogainak csorbítására

2010.11.02. 11:49

Támogatta Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítására vonatkozó képviselői önálló indítványait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága keddi ülésén.

A testület 19 kormánypárti igen és 6 ellenzéki nem szavazattal találta általános vitára alkalmasnak a javaslatokat, amelyeket tárgysorozatba is vettek.

Lázár János úgy módosítaná az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt, hogy rögzítené: nincs helye alkotmánybírósági felülvizsgálatnak olyan törvény tartalmáról, amely országos népszavazással sem változtatható meg.

Schiffer András (LMP) arra kérte Lázár Jánost, hogy fontolja meg a javaslatok visszavonását; mint mondta, a BKV-s végkielégítések a Fidesz javaslatai alapján nem "húzhatók vissza". "Szilágyiné Szalai Eleonóra (a BKV volt humánpolitikai igazgatója) röhög a markába, miközben önök megsarcolnak olyan közalkalmazottakat, akik a törvény szavában bízva kívánták sok-sok év munkája után felvenni a végkielégítésüket" - fogalmazott.

Mint mondta, partnerek abban, hogy "nyissák meg a munkajogi szabályokat a jó erkölcs polgári jogi kategóriája előtt", hogy vissza lehessen perelni három éven belül azokat a pénzeket, amelyeket tisztességtelen megállapodások alapján fizettek ki. (Schiffer András erre vonatkozóan módosító indítványt is benyújtott.)

"Önök egyszerűen szétverik a jogállamot" - jelentette ki az LMP frakcióvezetője.

Ipkovich György (MSZP) az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését "példátlannak, a demokráciával ellentétesnek, és a jogállam lebontásának egyik első lépéseként" értékelte.