Nincs következménye a borsodi gyerekgyalázásnak

2010.11.02. 10:40
Angliában egy rettenetes családon belüli gyerekgyilkosság után a kormány által felkért szakértői bizottság hosszan elemezte, miért nem szűrte ki a rendszer korábban az erőszakos szülőket. Nálunk ilyen utánkövetéses vizsgálat nincs, még azután a tragikus borsodi gyerekgyalázás után sem, ahol egy szülőpár a nagypapával kiegészülve évekig verte és gyakran megerőszakolta négy kisfiát, kutyát öltek előttük, és fajtalankodásra kényszerítették őket az állatokkal. A családügyi államtitkárság szerint „mindenki végzi a dolgát”, ami igaz is, de a magyar gyermekvédelmi rendszer nehezen lehetne a mostaninál leterheltebb.

Angliában az utóbbi két évben rengeteg szó esik egy gyilkosságba torkolló 2006-os gyermekbántalmazási ügyről. A huszonéves londoni szülők addig verték tizenhét hónapos fiukat, amíg az belehalt sérüléseibe. A londoni Haringey negyedben történt eset azért kapott különösen nagy nyilvánosságot, mert a gyermekvédelmi hatóságok jól ismerték a családot, tudták, hogy a szülők agresszívek, gyakran kezelték a kisfiú sérüléseit, sőt még a gyilkosság előtt három nappal is hazaengedték az orvostól (l. keretes írásunkat).

A családban náci relikviákkal és fegyverekkel élt együtt az anya egy férfival, a férfi fivérével, annak három gyerekével, tizenöt éves barátnőjével, valamint három nagy kutyával és néhány kígyóval. A Baby P néven elhíresült eset nyomozása és az orvosszakértői vizsgálat kiderítette, hogy az elhunyt másfél éves kisfiúnak egyebek mellett el volt törve a gerince, a sípcsontja, el voltak feketedve a láb- és kézujjai, hiányzott a hüvelykujjáról a köröm, vágások voltak a nyakán, ki volt törve egy foga, illetve a száján és orrán fel volt hasítva a bőr. Csak az eset utólagos elemzéséből derült ki, hogy a kis Peter haláláig összesen hatvanszor találkozott a gyermekvédelmi rendszer valamelyik szakemberével.

A gyilkosságért a családban élő két férfit, Steven Barkert és testvérét, Jason Owent 2008 novemberében ítélték el, az anya, Tracey Connelly is bűnösnek vallotta magát. A Guardian cikke szerint Connelly három éven múlva szabadul, Owen még korábban. Barker tizenkét évet kapott, mivel egy kétéves kislány megerőszakolásában is bűnösnek találták.

Baby P
Baby P

Súlyos ügyek állami felülvizsgálata

Angliában egy ilyen súlyos ügy után az a gyakorlat, hogy az állam a konkrét eset részletes elemzésével az esettől független szakértői bizottság kimondja, hol és ki mulasztott, és javaslatokat tesz, milyen állami beavatkozással lehet a hasonló eseteket megelőzni.

A Baby P-ügy után is alakult egy ilyen bizottság, sőt az esetről a brit parlamentben is szó esett, 2008 novemberében még David Cameron, jelenlegi miniszterelnök is felszólalt, és ingerülten az eset alapos kivizsgálását követelte (közben nyomatékként egy aktatáskát ütögetett).

A Baby P-ügyben idén október 25-én jelent meg a szakértői jelentés. A gyermekvédelmi rendszer hibáit részletező jelentés nyilvános. Megnevezik benne a mulasztókat, hatására a Petert utoljára vizsgáló orvost felfüggesztették, a kerületi szociális szolgálattól négy érintettet elbocsátottak, és rendszerfejlesztéseket indítottak.

Baby P gyilkosai (anyja, apja, nagybátyja)
Baby P gyilkosai (anyja, apja, nagybátyja)

Nálunk mindenki a helyén van

Az állami szervezetek mulasztásairól szóló vizsgálat Angliában tehát élénk társadalmi és politikai vitával és állami beavatkozással zajlott. Nálunk ilyen rendszer nincs, és úgy tűnik, igény sincs nagyon a hasonló esetek állami felülvizsgálatára.

Ahogy arról beszámoltunk, az ügyészség idén októberben jelentett be egy brutális 2008-as borsodi gyerekgyalázási ügyet. A gyerekeknek hetente többször végig kellett nézniük szüleik szexuális játékait és aktusait, veréssel arra kényszerítették őket, hogy – mind az apa, mind az anya örömére – ebben részt is vegyenek. Az apa egy alkalommal a gyerekek szeme láttára felakasztotta a kutyát a nyakára tekert kötéllel, az állatot öt-hat percig hagyta szenvedni, aztán egy késsel elvágta a torkát. A szülők és a nagypapa valamennyi gyerek nemi szervét szexuálisan izgatta, apjuk és nagyapjuk a tiltakozó, síró, fájdalomra panaszkodó kisfiúkkal análisan és orálisan is közösült. A gyerekeknek egymással és a család kutyájával is szexuális játékokat kellett játszaniuk. A gyerekek nevelőszülőknél vannak, az elkövetők pedig előzetesben. Tettükért tizennyolc-tizennyolc évet kaphatnak.

Az angol esettel ellentétben a magyar hatóságok azt sem árulják el, hogy hol történt az eset, és a mulasztó szakemberek kilétét is titkolják. Magyarországon a gyerekbántalmazási esetekben hibázó szakembereket többnyire nem marasztalják el. „Bár felelősségre vonható az, aki a jelzési kötelezettségével nem élt, mégis az a gyakorlat,  hogy nincs valódi szakmai utánkövetés és következmény" – mondta el Gyurkó Szilvia, gyerekvédelemmel és családon belüli erőszakkal foglalkozó kriminológus.

Megkerestük a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkárságát is, hogy arról érdeklődjünk, tervezik-e az angliaihoz hasonló szakértői elemző bizottságok felállítását. Ezt a választ kaptuk: „A konkrét esetben a szakmai gyermekvédelmi érintettek időben és hatékonyan léptek. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy 2008. évi esetről beszélünk. A gyermekek már ebben az évben nevelőszülőhöz kerültek. Az esetet vizsgálta mind az ügyészség, mind a rendőrség. Mindenki a helyén van, és teszi a dolgát.” Válaszként az államtitkárságtól kértünk, részletesebben fejtsék ki, mit értenek a  borsodi esetben hatékony eljárás alatt, de egyelőre nem kaptunk választ.

Szélsőségesen leterhelt gyermekvédelmi hálózat

A beavatkozás lehetséges terepei a gyermekvédelmi ellátórendszer főbb egységeinek terhelését szemlélve is jól látszik. Az ÁNTSZ Országos Alapellátási Intézetének adatai szerint ma átlagosan az egy házi-gyermekorvosi praxisba bejelentettek száma kilencszáz fő körül van. A gyerekorvosoknak a rendelésen, házi beteglátogatásokon, az iskola- és óvodaorvosi feladatokon, valamint az ügyeleten kívül a praxisba bejelentkezett gyerekek mentális, pszichés, szociális fejlődését is figyelemmel kell(ene) kísérniük.

„A szociálpediátriai vonatkozások igen nagy figyelmet és időráfordítást igényelnek, ám az ezekre a tevékenységekre fordított idő gyakorlatilag nem mérhető, és az egészségügyi személyzet nagyfokú pszichés igénybevételét jelenti. Országosan nincs megoldva az egészségügyben tevékenykedők ilyen irányú támogatása, a kiégés veszélyének elhárítása” – közölte az ÁNTSZ kommunikációs főosztálya.

A családokkal elvileg aktívan együttműködő védőnői hálózatban még ennél is rosszabb a helyzet. A 2009. szeptemberi állapot szerint egy betöltött területi védőnői állásra átlag háromszáz ellátandó jut.

„Ez nem teszi lehetővé a területi védőnői ellátáshoz való megfelelő hozzáférést és a megfelelő színvonalú ellátást. A jogszabály védőnőnként a nyolcórás munkarendben huszonöt főt engedélyez. Az OEP 2009. évi felmérése alapján ezeregyszáz olyan védőnőkörzet van, amelyben a jogszabályt kisebb-nagyobb mértékben meghaladó létszámot lát el a védőnő mindenféle külön juttatás nélkül, és ezeket a körzeteket az ÁNTSZ sem tudta rendeztetni. Ennek következménye a védőnő igen nagyfokú leterheltsége, amely óhatatlanul figyelmetlenséghez vezethet, remélhetően nem súlyos mulasztáshoz, amely esetleg a gondozott egészségét is veszélyezteti” – nyilatkozták az ÁNTSZ-nél.

A Nefmi szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkárságától azt is megkérdeztük, tervezik-e valamilyen módon a gyermekvédelmi hálózat terhelésének csökkentését, a rendszer bármilyen fejlesztését. Egyetértettek abban, hogy meg kell erősíteni a helyi ellátó rendszert és az alapellátást, de konkrétumokat nem árultak el.

„Mindenképpen indokolt egy igazságosabb rendszer megteremtése, hogy a feladatfinanszírozás valóban ott jelentkezzen, ahol feladatok vannak. Az az elmúlt évek hiányossága, hogy az igazgatási normatívát nem feladatok és ügyszámok szerint határozták meg, hanem lakosság alapján. A tárca elkészítette a változtatásról szóló feljegyzését, de tekintettel a költségvetési törvény előrehaladott voltára, reményeink szerint 2012-ben kerül bevezetésre egységesen az igazgatási normatíva feladatalapú meghatározása” – válaszolták. Újabb kérdéseinkre, hogy pontosan milyen tervek alapján és hogyan képzelik a változtatást, még várjuk a választ.

Baby P

Peter Connelly 2006 március elsején született, először hét hónapos korában, október 13-án vitték sérüléseivel orvoshoz. Akkor az anyja, Tracey Connelly azt állította, hogy a gyerek leesett a lépcsőről. December 11-én letartóztatták az anyát, és a gyereket nyilvántartásba vette a gyermekvédelmi szolgálat, mert az orvos fej- és egyéb sérüléseket vett észre rajta. Másfél hónappal később, január végén az anya visszakapta a kisfiút. Februárban a kerületi gyermekvédelmi szolgálat jelezte feljebbvalóinak, hogy komoly gondokat lát a családnál, de március végén a vizsgálatot vezető Paulette Thomas azt mondta, hogy „nincs ok a panaszra”. Áprilisban Peter újra kórházba került. Júniusban és júliusban is járt a családnál szociális munkás, majd augusztus elsején a kisfiút megint kórházban kellett kezelni. Nem vizsgálták meg alaposan, a papírok szerint azért, mert nyűgös. 2007. augusztus harmadikán meghalt.