Blöff vagy csoda a magyar fotómúzeum ígérete?

2010.11.03. 11:34 Módosítva: 2010.11.03. 11:37
Egy ingatlanfejlesztő cég 3-5 milliárd forintért építene ikonikus épületet az M7-es mellé a világszerte híres magyar fotográfia múzeumának, a jelenleg nehéz helyzetben működő kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumnak. Egyelőre nem tudni, hogy a sajtónak vagy a múzeumlátogatóknak szól a nagyvonalú ajánlat.

Mesébe illő jövő áll az ország egyik legmostohább helyzetben működő múzeuma előtt. Az évi hárommilliós állami támogatásból működő kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumnak egy egész épületet ajánlott fel az M7-es és M1-es közti területen gigantikus beruházást építő cég.

Zaha Hadid ismét feltűnik

A 140 hektáros ingatlanfejlesztést bonyolító Walker and Williams Investment Group Hungary Zrt. egy 3600-3800 négyzetméteres új múzeumépületet húzna fel a Tó Park-projekt közepébe, ahová beköltözhetne a múzeum és a raktárai is, számolt be az igazgató. Baki Péter elmondta: már aláírták a szándéknyilatkozatot is, így a tervek szerint 2015-re beköltözhetnének a Budapest közelében épülő komplexumba. A kezdeményezéshez ráadásul csatlakozna két neves magángyűjtő is. Kardos Sándor a talált fotókból álló Hórusz Archívumát, Gadányi György pedig fotótechnikai-történeti gyűjteményét költöztetné ide.

Baki Péter reméli, hogy az ingatlanbefektető felajánlása segít az állam támogatókedvének felkeltésében is. A múzeum idén például 3 millió forint támogatást kap, amelyet azonban még nem kaptak meg. A megye a felújításra szoruló épület felajánlásával támogatja őket, Kecskemét városa viszont azon az alapon, hogy egy megyei épületben működő, alapítványi múzeumról van szó, nem vállal részt az intézmény működtetésében.

A kezdeményezés felvillanyozott minket, hiszen az egyetlen olyan művészeti ágat bemutató gyűjtemény kerülhet méltó helyre, amelyről a huszadik századi magyarok világszerte ismertek. André Kertész, Brassai, Capa, Martin Munkácsi neve turistamágnes is lehet, amihez a cég nagy építészt szerződtetne. Zaha Hadidot.

Éppen ezen név hallatán bizonytalanodtunk el, a világhírű építésznő neve ugyanis csak olyan projektekben került elő Magyarországon, amelyeknél az ingatlanfejlesztő célja az volt, hogy nagy sajtóvisszhangot keltsen, a tervekből később viszont soha nem lett semmi.

Iroda, bevásárlóközpont, esetleg múzeum

„Zaha Hadid csak egy ötlet volt, jó nevű magyar építészek is szóba kerülhetnek” – finomított a helyzeten a Tó Park-projekt marketingigazgatója. Somos Attila szerint a lényeg, hogy olyan ikonikus épület készüljön, amely jelképpé válhat, ugyanúgy, mint a Guggenheim Múzeum.

Az autópályák mellett épülő megaberuházás 350 milliárdos költségéből a cég 3-5 milliárdot költene a múzeumépületre. Az ingatlanfejlesztő ugyanis elkötelezett támogatója a kultúrának, így például segít a Szépművészeti Múzeumnak évi egy, általuk választott kép megvásárlásában, amelyek aztán tartós letétbe kerülnek a múzeumba. A mecenatúra mellett azonban szeretnék, ha a város méretű beruházás valóban városként működne, és az irodák, lakóingatlanok, áruházak mellett kulturális, sport és rekreációs létesítmények is épülnének.

Bizonytalanságot csak a konkrétumok hiánya keltett bennünk. Somos nem erősítette meg, hogy a múzeum 2015-re költözhetne. Akkor lesz szó a múzeumról, ha felhúzták az első ütem irodaépületeit, majd megépültek a második ütem bevásárlóközpontjai. A harmadik vagy negyedik ütemben következő múzeum építése ezek után is csak akkor kerül napirendre, ha az irodaházak bérbeadása is sikeres volt.

A messzi távolba csúszó ígéret annyiban azonban kecsegtető, hogy ha egyszer mégis megvalósul, akkor a cég a múzeum működtetési költségeihez is hozzájárulna. A vele együtt épülő irodaházak bérleti díjaiból befolyó összeget a fotómúzeum kapná meg. Kérdés persze, hogy mennyire lehet ikonikus egy olyan múzeum, amely egy irodaházzal osztozik az épületen.

Kérdésünkre, hogy biztosan lesz-e valami a nagyvonalú felajánlásból, Somos titokzatosan azt válaszolta: „Reméljük, rajtunk nem múlik. De annak is örülünk, ha az ötletünk révén végül az állam segít a múzeumnak.”

Miért jobb Budapesten?

„Miért akar a fotómúzeum a fővárosba költözni?” – kérdeztük a múzeum igazgatóját, aki a látogatottsági adatokkal érvelt. A Szépművészeti Múzeumban bemutatott Lélek és test című kiállításukat 2008-ban 70 ezren látták. „Ha ugyanezt Kecskeméten rendezzük, akkor név szerint meg tudnám nevezni a látogatókat.”

A múzeum egyébként a Millenáristól is ígéretet kapott arra, hogy állandó kiállításukkal beköltözhetnek néhány évre 3000 négyzetméteres galériájukba.