Állatot is lehet ajándékozni az államnak

2010.11.03. 09:11
Az üzemanyag-forgalmazóknak december 5-től kötelező 6 százaléknyi bioüzemanyagot értékesíteniük, ellenkező esetben januártól már büntetést kell fizetniük, döntött kedd éjszaka a parlament. Arról is határoztak, hogy 45 helyett 40 nap alatt lépnek életbe az adóváltozások, és a választási évben később kell beterjeszteni a költségvetést. A hagyatéki törvény módosítása szerint földet, állatállományt és gazdálkodó eszközöket is lehet ajándékozni az államnak.

Lehet ajándékozni az államnak

A márciusban elfogadott hagyatéki eljárásról szóló törvény módosításáról szóló javaslatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter nyújtotta be. A módosításra részben azért volt szükség, mert a hagyatéki eljárás új szabályai már illeszkedtek az új Ptk.-hoz, de az Alkotmánybíróság megtiltotta az új Ptk. hatályba lépését. A javaslat szerint, amennyiben a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van, akkor a települési jegyző, illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet ki. Új elem, hogy a termőföldeket, állatokat, illetve a gazdálkodáshoz szükséges eszközöket felajánlhatják az államnak. Ebben az esetben nem kell várni az állam elfogadó nyilatkozatára, mivel azt a közjegyző automatikusan elfogadottnak tekinti, ajándékozás jogcímmel adja át az államnak a felajánlott vagyont. A hagyatéki eljárás új szabályai illeszkedtek az új Ptk.-hoz, de az Alkotmánybíróság megtiltotta az új Ptk. hatályba lépését. Így még mindig a régi hagyatéki törvény van életben.

Hamarabb életbe lépnek az adóváltozások

Évek óta - az Alkotmánybíróság intelmeit is megfogadva - él az a szabály, hogy adótörvényeket (ha legalább egy adóalany kötelezettsége nő, helyzete adójogi szempontból kedvezőtlenebbé válik) elfogadásuk, kihirdetésük után csak legalább 45 nappal később lehet életbe léptetni. Ezt írta felül ma a kormánytöbbség úgy, hogy parlamenti választási évben - így idén is - elég 40 napos felkészülési időt adni az adózóknak.

Választási évben csúszhatnak a büdzsé fő számaival

Egy másik határidőt is módosítottak: a költségvetés fő számait, a hiány mértékét november 30-ig el kell fogadnia az Országgyűlésnek, szólt a régi szabály. Ezt most átírták arra, hogy parlamenti választási évben elég december 10-ig elfogadni a büdzsé fő paramétereit, legfontosabb számait. Mindkét törvénymódosítás arra vezethető vissza, hogy a kormány elcsúszott mind az adócsomag elkészítésével, mind a költségvetési egyeztetésekkel , és így, a határidőket kitolva maradna határidőn belül.

Több bioüzemanyag

A bioüzemanyagok elterjedését támogató törvényjavaslatot is elfogadták kedden. Az üzemanyag forgalmazóknak az eddig előírt havi 4,8 százalék helyett 6 százalék bioüzemanyagot kell forgalmazniuk, amennyiben ezt nem érik el, bírságra számíthatnak. Az Európai Unió egy 2009-es direktívában előírja, hogy 2020-ra 13 százalékra kell növelni a magyarországi energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások arányát; a közlekedésben pedig 10 százalékosra.