Sokfelé poros a levegő

2010.11.03. 13:45 Módosítva: 2010.11.03. 17:33
A fővárosban is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a levegő szállópor-szennyezettsége, közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az utóbbi napokban Magyarország több településén - Pécsen, Várpalotán, Veszprémben, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten - is megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10) szennyezettsége.

A koncentráció értéke helyenként a tájékoztatási küszöbértéket, a 75 mikrogramm/köbmétert is meghaladja.

A meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban jelentős változás nem várható. Csütörtökön egy érintőleges, gyenge hidegfrontnak köszönhetően - elsősorban északkeleten - lehet némi javulás. Utána vasárnapig nem várható lényeges időjárás változás, így a szálló por szennyezettség továbbra is magas marad.

A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár egészségügyi kockázattal. Nekik azt javasolják, minél kevesebbet legyenek a szabadban.

Tarlós: egyelőre nincs szükség szmogriadóra Budapesten

A főpolgármester szerint egyelőre nincs szükség arra, hogy szmogriadót rendeljenek el Budapesten, Tarlós István azonban szerdai sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy a tájékoztatási fokozat a következő két napban életbe léphet. A városvezető közölte, "nem tartunk még" a szmogriadó szükségességénél, ám, mint fogalmazott, "nem elképzelhetetlen, hogy a tájékoztatási fokozat életbe léphet holnap vagy holnapután (csütörtökön vagy pénteken), (de) még nem lépett életbe". Közölte, ha szükség lesz arra, azt el fogják rendelni.

Tarlós István utalt arra, hogy a szmogriadónak két fokozata van; az egyik a tájékoztatási, a másik a riasztási fokozat. Elmondta, előbbinél a főpolgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van a lakosság felé, továbbá joga van felkérést tenni bizonyos tiltásokra. Példaként említette, hogy a kerületi jegyzőket felszólíthatja arra, hogy fokozottan ellenőrizzék az avarégetéseket, vagy a járművek alapjárati működését. Közölte, arra kérte a főváros környezetvédelmi ügyosztályát, folyamatosan kövessék figyelemmel a "helyzetet", a mérési adatokat.