Gyógyszerészeknek kell eladni a patikák többségi tulajdonát

2010.11.03. 16:00
Fideszes támogatással, többek közt Mikola Bálint nevével fémjelezve olyan törvénymódosítás készül, ami rákényszerítené a befektetők kezében lévő patikákat, hogy gyógyszerészeknek adják el vállalkozásuk többségi tulajdonát. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége szerint ez az ellátás színvonalának romlását, a zsebszerződések újraéledését és a magyar családi vállalkozások bedőlését eredményezné.

A gyógyellátás színvonalának romlása, zsebszerződések újraéledése és magyar családi vállalkozások bedőlése lehet a következménye annak a törvénymódosításnak, ami újra szabályozná a hazai gyógyszertárak működtetési szabályait – állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége. A szervezet szerint egy kisebb csoport félretéve minden gazdasági számítást és hatástanulmányt, egyetlen célt tűzött ki magának, hogy „magyar gyógyszerészek kezébe adja” a patikákat.

A fideszes berkekben támogatott új törvényjavaslat 16 milliárdos hiányra tenne rá további 30-40 milliárd forintos finanszírozási kényszert  – állítják a 2006 óta alapított hazai patikaláncokat képviselő szervezet tagjai. A HGYSZ vezetői a szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy a készülő törvénymódosítás - amely arra kényszeríti majd a szakmai befektetők kezében lévő patikákat, hogy gyógyszerészeknek adják át vállalkozásuk többségi tulajdonát - több kárral jár majd, mint amennyi hasznot hozhat.

Etikus

A HGYSZ vezetése szerint ugyanis a törvénymódosításért lobbizó „etikus gyógyszerészek” az előkészítések során lesöpörtek az asztalról minden gazdasági számítást és hatástanulmányt. A szervezet szerint a felmérések a törvényelőkészítők állításaival szemben pont azt bizonyítják, hogy a most felülbírálni készült 2006-os törvénymódosítások óta kifejezetten pozitív változások zajlottak le a hazai patikapiacon. Az ország nagy részében javult a betegek ellátása, jóval több patika jött létre, mint amennyi megszűnt, és mintegy 3000 új munkahelyet teremtettek gyógyszertári cégek.

A HGYSZ ezért érthetetlennek, sértőnek és gazdaság ellenesnek tartja az új, többek között Mikola Bálint, a Magyar Gyógyszerész Kamara volt alelnöke nevével fémjelzett javaslatot, ami újra osztaná a magyar patikapiacot, és előírná a milliókat-százmilliókat befektető cégeknek, hogy többségi tulajdonrészüket, 51 százalékot gyógyszerészeknek adják át.

Magyar családokat is érintene

A szervezet szerint a hazai patikák jelenleg is 16 milliárd forintos lejárt tartozásmennyiséget halmoztak fel a gyógyszer-nagykereskedők felé, az új helyzetben pedig újabb kölcsönök terhelnék meg a vállalkozásokat, ami egyértelműen az ellátás színvonalának csökkenését eredményezné. A HGYSZ szerint várható hatás lesz az is, hogy az eladási kényszer miatt devalválódó értékű üzleteket a cégek inkább bezárják majd, mint hogy nyomott áron értékesítsék.

Az is valószínű, hogy nemcsak az 500-550 befektetői kézben lévő patika helyzete válna kérdésessé, hanem számos magyar gyógyszerészcsalád vállalkozása is, sokan ugyanis a 2006-ban megnyílt lehetőségekkel élve banki hitelből saját patikahálózatot hoztak létre, rájuk ugyanúgy vonatkozik majd az üzletrész-értékesítési kényszer, mint a külföldi tulajdonban lévő hálózatokra.  • Hírek
  • Hírek