Összeomlott a tűzoltók új riasztási rendszere

2010.11.04. 23:33
Október végén mindössze négy napig működött, majd összeomlott a fővárosi tűzoltók új riasztási rendszere. A halottak napi hosszú hétvégén ezért újra a régi verzió utasításai alapján vonultak a fővárosi tűzoltók, olvasható a langlovagok.hu fórumán. A tűzoltóság szerint ez csak tesztüzem volt, az Erőgazdálkodási és Riasztási Információs Rendszer (ERIR) új változatát hivatalosan kedden helyezték üzembe. A szoftvert 2009-ben szállító Synergon-csoport egyik leányvállalata jóval drágábban adta a programját, mint versenytársai.

Tizenkét éve, 1998-ban vezette be a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság az ERIR-t, amelyet arra találtak ki, hogy a különböző tűzesetekhez, káreseményekhez a lehető legoptimálisabban és leggyorsabban lehessen kivezényelni a járműveket és egységeket.

A program különböző kulcsszavak segítségével meghatározza, melyik tűzoltólaktanyából, hány fővel és milyen járművekkel kell a tűzoltóknak a helyszínre vonulniuk. A DOS-alapon működő szoftver fölött azonban eljárt az idő.

Többek szerint az emlékezetes, 2006-os műegyetemi tűznél is szerepet játszott három tűzoltó halálában és több sebesülésében az, hogy a rendszer lefagyott és az irányításban zavarok keletkeztek. A rendszer információink szerint nem volt alkalmas arra sem, hogy speciális metrótüzes esetekhez (amikor az alagútban ragad a szerelvény) riasszon, és a mostanában egyre gyakrabban előforduló viharkárok bejelentése után sem tudta megfelelően elindítani a vonulókat.

Az új ERIR viszont képes ezekre. Csakhogy a langlovagok.hu fórumán olvasható Riasztási rendszer topic szerint október végén mindössze négy napig működött, majd összeomlott. A halottak napi hosszú hétvégén ezért újra a régi verzió utasításai alapján kellett vonulniuk a fővárosi tűzoltóknak.

Nemcsak a szoftverrel van azonban a baj a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságnál. Informátorunk szerint egyetlen ember látta át az új ERIR-t, ám őt valószínűleg nyugdíjazzák, és jelenleg nincsen senki a parancsnokságon, aki értene a rendszer kezeléséhez.

Erre elvileg még nincs is szükség: Molnár Péter szóvivő szerint ugyanis az új ERIR „még nincs rendszerbe állítva”. Ennél többet azonban nem mondott, kérdéseink elől azzal tért ki, hogy nem szakértője a témának, s Bende Péter tábornokhoz, az FTP parancsnokához irányított minket, akit hivatali elfoglaltságai, illetve pénteken kezdődő szabadsága miatt nem értünk utol. Később az FTP-n találtunk a tábornok helyett egy nyilatkozót, ő azonban szavait később e-mailben visszavonta. Ez  érthetetlen, a tűzoltó ugyanis arról beszélt, hogy hivatalosan csak kedd óta működik az ERIR, s bár még néhány hétig „ott lesz mögötte” a korábbi verzió is, eddig gond és probléma nélkül üzemel az új változat.

A Népszabadság közel másfél éve, 2009. június 18-án írta meg, hogy a legdrágább ajánlatot adó Synergon nyerte meg a bevetésirányítási rendszerre kiírt pályázatot. A győztes cég alkalmazottja a tender egyik műszaki bírálójának a felesége. A győztes pályázatért 186,5 millió forintot fizettek ki, annak ellenére, hogy „az új rendszerre eredetileg 120 millió forintot irányoztak elő az informatikai közbeszerzési tervben” (a vesztesek 133 és 107 millió forintos ajánlatot tettek).

A hivatalos indoklás szerint azért esett a választás a jóval drágább pályázatra, mert két független műszaki bíráló is ezt találta a legjobbnak, míg a két másik ajánlat gyakorlatilag megbukott ezeken a minősítéseken. A műszaki értékelést ugyanakkor a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság informatikai főosztályvezetője és az ő helyettese végezte el, előbbinek a felesége a Synergon-csoport alkalmazottja.