A héten biztosan nem lesz tisztább a levegő

2010.11.04. 15:16 Módosítva: 2010.11.04. 19:30
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig nem várható az ország területén olyan időjárás-változás, amely jelentősen javítaná a levegő minőségét.

Fodor Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző meteorológusa elmondta, a szél csak északkeleten és a Dél-Dunántúlon élénkülhet meg, emiatt ott némileg javulhat a levegő minősége. Az ország többi pontján azonban sem csapadék, sem szél nem várható.

A csapadék segít abban, hogy a szennyező anyagok - köztük a szálló por (PM10) - kicsapódjanak. A szél átkeveri a levegőt, így jobban tudnak az anyagok a levegőben keveredni, és csökken a koncentráció.

Vasárnap a Dunántúl egyes részein már várható némi csapadék, majd hétfőre virradóan egy front vonul át az ország felett, ami többfelé okoz esőt és a szél is megélénkül, ami jelentősen javíthatja a légszennyezettségi adatokat.

A 13 órás adatok szerint Budapest mind a tizenegy mérőállomásán meghaladja az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja, de a tájékoztatási küszöbértéket sehol sem éri el.

Az ország más nagyvárosaiban szinte mindenhol meghaladja az egészségügyi küszöbértéket a szálló por koncentrációja, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett a 200 százalékot, vagyis a határérték kétszeresét is meghaladja a 24 órás átlag érték.

Megközelíti vagy meghaladja a határérték 150 százalékát a szálló por koncentrációja Sopronban, Tatabányán, Dorogon, Veszprémben, Székesfehérváron, Komlón, Debrecenben, és Kazincbarcikán is. A határérték körüli a szennyezés mértéke a 13 órai mérések alapján Győrben, Dunaújvárosban, Salgótarjánban, Százhalombattán és Egerben.

A vörösiszap-sújtotta térség porszennyezettsége minden mérési ponton meghaladja az egészségügyi határértéket, három helyen több mint kétszeres értéket regisztráltak a műszerek. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a betegek, a gyerekek és az idős emberek a lehető legkevesebbet tartózkodjanak a szabad levegőn, írja a Független Hírügynökség.

A folyamatosan frissülő szmogtérkép itt található>>>