Nem készült el időre az AB-korlátozás szövege

2010.11.04. 14:15 Módosítva: 2010.11.04. 15:01
Előbb másfél órával későbbre hívta újra össze az alkotmányügyi bizottság tagjait az elnök Balsai István, majd hétfőre halasztotta a testület ülését, mert nem készült el az Alkotmánybíróság jogköreit újra szabályozó módosítás szövege. Ellenzéki képviselők szerint elképzelhető, hogy a Fidesz felpuhítja az AB-t korlátozó ötletét.

A tervek szerint az alkotmányügyi bizottság csütörtökön fél egytől tartott volna rendkívüli ülést, hogy megtárgyalja a fideszes Lázár János jegyezte alkotmánymódosításhoz benyújtandó bizottsági módosító indítványt, ám annak szövege az ülésre nem készült el. Az ülés időpontjáról délelőtt sms-ben értesítették a tagokat.

Az ülésre időben megérkeztek a bizottsági tagok, ám Balsai István, a testület fideszes elnöke jelezte, az indítvány csak délutánra lesz kész, így azt kérte, hogy kettő órakor gyűljenek ismét össze a képviselők.

Lamperth Mónika (MSZP) azt kérdezte: előzetes információt kaphatnak-e a beadvány tartalmáról. Balsai István erre válaszul annyit mondott: "az Alkotmánybíróság által felülvizsgálható jogszabályoknak a részletesebb felsorolása történik" meg.

Ez végül kora délutánra sem lett meg, ezért hétfőre halasztották az ülést. Több ellenzéki testületi tag is úgy véli, hogy a bizonytalankodás oka az lehet, hogy a Fidesz visszább lép valamelyest az eredeti, az AB-t keményen korlátozó kezdeményezésben.

Lázár János eredeti javaslata azt tartalmazza, hogy a népszavazási tilalom alá eső kérdésekben az Ab-nek ne legyen felülvizsgálati joga. Ezzel párhuzamosan kibővítené a népszavazási tilalom alá eső tárgyak körét a járulékokkal.

A Fidesz frakcióvezetője azt követően kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy az Ab megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt. A jogszabályok általános és részletes vitáját a héten megtartották, a tervek szerint jövő hétfőn szavaznának a módosító indítványokról, és lehetőség szerint megtartják a zárószavazást is.