Navracsicsnak semmi baja az AB-hatáskör szűkítésével

2010.11.05. 01:03
Bár idehaza azt szivárogtatta ki, hogy nem osztja Orbán és Lázár álláspontját, két lengyel lapnak is ennek pont az ellenkezőjéről beszélt. Amikor az újságíró demagógnak nevezte az érvelését, kibújt a válasz alól.

A kormány második embere, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes eddig ugyancsak kétlelkűen reagált a Fidesz által kezdeményezett, az Alkotmánybíróság (AB) hatáskörét szűkíteni tervező alkotmánymódosítási javaslatra, mely a kritikusok szerint a rendszerváltás óta a legnagyobb sebet ejtené a jogállamiságon: az adott témákban megszüntetné az Alkotmány kikényszeríthetőségét, és a későbbiekre nézve nagyon rossz precedenst teremtene.

Az Orbán Viktor által kezdeményezett, és a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János által bejelentett kezdeményezéssel kapcsolatban Navracsics egyrészt kiszivárogtatta, hogy nem ért vele egyet, ám az ellenérzéseinek semmilyen nyílt formában nem adott hangot, és amikor kérdezték, kitért a válasz elől.

Elkerülte a nyílt állásfoglalást kedden, az Országgyűlésben is, amikor a napirend előtti felszólalások idejére elhagyta a termet, államtitkárára testálva a válaszadást a felszólaló ellenzéki képviselők kérdéseire.

A Magyar Narancs csütörtöki száma azonban idéz két, a közelmúltban megjelent interjút, melyekben Navracsics következetesen cáfolja, hogy antidemokratikus tendenciák jellemeznék az Orbán-kormány közpolitikai törekvéseit. A dolog szépséghibája, hogy az interjúkat nem magyar orgánumoknak, hanem a két vezető lengyel napilapnak adta.

A konzervatív Rzeczpospolita október 30.-i számában az újságíró kérdésére Navracsics arról beszél, hogy a Fidesz nem veszélyes, Magyarországon nincs zsarnokság, és csak arról van szó, hogy a demokrácia fejlődésének következő szakaszába léptünk.

Az AB hatáskörének szűkítésére vonatkozó kérdésre válaszolva megismételte pártja politikusainak okfejtését, mely szerint azokban az ügyekben akarják korlátozni az AB kontroll-lehetőségét, amelyek nem bocsáthatók népszavazásra, és mivel hárommillió ember él szegénységben, a koalíció továbbra is magas adót vetne ki az igazságtalan végkielégítésekre.

Ugyanaznap jelent meg egy interjú Navracsiccsal a liberális Gazeta Wyborczában is. Arra a kérdésre, hogy ki fogja ellenőrizni a kormányt, ha a gyenge ellenzék mellett az AB működését is aláássák, a miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy majdnem minden országban vannak olyan kérdések, amelyeket az AB nem szabályozhat. Ezen túl felhozta, hogy bizonyos országokban egyáltalán nincs alkotmánybíróság, sőt, a briteknek írott alkotmánya sincs.

Az újságíró közbevetésére, hogy demagóg érvelés eltérő közjogi hagyományú országokkal példálózni, Navracsics kikérte magának a demagógozást, és utalt arra, hogy bár nem tartja szükségtelennek az alkotmánybíróságot, de azoknak az országoknak a fényében, amelyek jól elboldogulnak alkotmányvédő fórum nélkül, a hazai történéseket is kiegyensúlyozottabban kéne megítélni.