Perel a Sláger és a Danubius

2010.11.06. 10:36
Január elsejétől a Világbank égisze alatt működő döntőbíróságon perelhetik Magyarországot a Sláger, illetve a Danubius Rádió részvényesei - erősítette meg a Népszabadság értesülését Paul Fiddick a Sláger Rádió fő részvényese, az amerikai Emmis Communications nemzetközi igazgatója.

Nemzetközi döntőbíróságon folytatódhat az országos kereskedelmi rádiófrekvenciák ügye. A Sláger Rádió legnagyobb részvényese, az Emmis Communications nemzetközi igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, hogy voltak tárgyalások az ügyben a magyar kormánnyal, a cég hajlott is volna arra, hogy egyezzenek meg peren kívül, de eddig konkrét ajánlatot nem kaptak.

Bíróságra hagyjuk annak a megítélését, hogy mi lehet a megfelelő jogorvoslat – mondta Fiddick. A benyújtott kereset a Sláger és a Danubius befektetőinek anyagi veszteségét 10-10 milliárd forintra teszi, és erkölcsi kárra hivatkozik.

A két kereskedelmi rádió egy éve nem tudták megújítani az országos frekvenciacsomagra korábban elnyert koncessziójukat. Előbb a földi analóg műsorszórást szüntették be, majd a Danubius idén januárban, a Sláger pedig a napokban az interneten is elhallgatott.

A befektetők Orbán Viktor kormányfőhöz és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek küldött levelükben azt is leírják, hogy a koncessziós pályázat idején figyelmeztették őket, vegyék föl a kapcsolatot a Fidesszel és az MSZP-vel, ha el akarják érni a koncessziós szerződések meghosszabbítását.

A sugárzás lehetősége végül a Class FM-hez és a Neo FM-hez került, az ORTT elnök Majtényi László tiltakozásul lemondott posztjáról, aki mellett levélben kiállt az akkori kormányfő Bajnai Gordnon is. Az új rádiókkal a szerződést az ORTT részéről Szalai Annamária, a testület akkori fideszes tagja, a Médiatanács mai vezetője írta alá.