Budai vasárnap is Gyurcsánnyal van elfoglalva

2010.11.07. 14:28
Az elszámoltatási kormánybiztos vasárnap ismét feltette szerdai kérdését: indul-e ügyészségi eljárás Gyurcsány Ferenc ellen?

Budai Gyula, az elmúlt nyolc év gyanús földügyleteit vizsgáló miniszterelnöki megbízott a jelek szerint szívügyének tartja, hogy ne teljen el nap Gyurcsány Ferenc és a sukorói telekügy együttes említése nélkül. Vasárnapi sajtótájékoztatóján azt tudakolta Kovács Tamás legfőbb ügyésztől, hogy érkezett-e hivatalába indítvány a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére.

Budai ezzel lényegében pontosan azt ismételte meg, amit szerdán a parlamentben is elmondott. A sukorói telekcserével kapcsolatban a legfőbb ügyész helyettese, Belovics Ervin aznap Budai kérdésére elismerte, hogy a nyomozóhatóság egy országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségét is vizsgálja. Mivel a feljelentést Schiffer András LMP-frakcióvezető tette, és beadványában csak egy képviselőt (Gyurcsány Ferencet) nevezett meg, nyilvánvaló, hogy a volt kormányfő az, aki körül szorul a hurok.

Budai már szerdán megüzente a legfőbb ügyésznek, hogy jobban teszi, ha mihamarabb lép Gyurcsány ügyében, miután információi szerint hetek óta az asztalán van az ügyészségi nyomozóhivatal Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló előterjesztése.

A kormánybiztos felidézte, hogy Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint viszont a legfőbb ügyésznél nincs olyan, mentelmi jogot érintő indítvány, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell. Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza az ellentmondást – mondta Budai Gyula, aki egyre nyilvánvalóbban az ügyészségre próbál nyomást gyakorolni az ügyben.

A volt kormányfő meggyanúsítása az ügyet jelenlegi fázisában kicsit túlhabzó Budai Gyula pezsgése mellett is komoly politikai fegyvertény lenne a koalíció számára, melynek egyik legfontosabb választási ígérete a sukoróihoz hasonló gyanús ügyletek felelőseinek elszámoltatása volt.