58,5 milliót költ a kormány gépkocsihasználatra

2010.11.08. 06:41
Száztizennégy autóra és nyolcvannégy sofőrre havi 58,5 millió forintot költ a második Orbán-kormány, a miniszterelnök egyelőre csak azt a kisbuszt használja, amellyel ellenzéki pártelnökként is rendszeresen utazott, és amit az állam jelképes összegért bérel egy magáncégtől - írta a Népszabadság hétfőn.

120 milliárdos megtakarítást remélt és remél az új kormány attól, hogy leállította a kormányzati beszerzéseket; teljes telefon-, gépkocsi- és bútorbeszerzésstopot hirdettek. Előbbi összeget nemcsak ebből, hanem a tárcák és állami alapok kiadásainak és külső megbízásainak felülvizsgálatától is várják, írja a Népszabadság.

Az Orbán-kabinet rendeletet adott ki, amelyben szabályozta az állami vezetőknek járó juttatásokat, benne azt is, kinek milyen autó jár. Eszerint csak a miniszterek és az államtitkárok kapnak felső kategóriás kocsit, sofőrrel, míg a közigazgatási államtitkárok, helyettes államtitkárok, kabinetfőnökök, kormánybiztosok és közigazgatási hivatalvezetők középkategóriás autóra jogosultak, sofőr nélkül.

A lap kérdésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága azt közölte: az állami vezetők jelenleg száztizennégy gépkocsit vesznek igénybe, és nyolcvannégy gépkocsivezetőt fizetnek. A flottában szereplő kocsik átlagéletkora négy-hét év, felszereltségük egy-két kivételtől eltekintve szériafelszereltség.

Az államtitkárság jelezte azt is: új autók beszerzésére nem került sor, a jelenlegi állami vezetők a korábbi kormány által használt járműveket „örökölték”. A minisztériumok autóhasználattal kapcsolatos költségei átlagosan 58,5 millió forintot tesznek ki havonta, vagyis hétszázmillió forintot évente.