Követelik a milliárdos túlórapénzt a tűzoltók

2010.11.08. 16:41
Hidegzuhanyként érte a tűzoltókat, amikor a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) legutóbbi ülésén kiderült, jövőre sem kapják meg a bíróság által is elismert túlórapénzüket; a mintegy kétmilliárdos tételt nem tartalmazza a jövő évi költségvetés. Most azzal fenyegetőznek, hogy egyenként beperlik az összes érintett tűzoltóságot (mint munkáltatót), és az összeget inkasszálják. Annak ellenére, hogy tudják, akkor benzinre sem marad pénzük a helyi parancsnokságoknak.

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete hatalmi arroganciával vádolta a kormányt a BÉT ülése után. Tájékoztatójuk szerint Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára bejelentette a november 5-ei ülésen, hogy a jelenlegi kormányzat nem tervezi az előző kormányzat ígéreteit beváltani, ideértve a több milliárd forintnyi túlórapénzek megváltását is.

Az államtitkár az ülésen elmondta, hogy a kormány jelenleg nem tárgyalja, belátható időn belül nem is tervezi tárgyalni a probléma megoldását, így a 2011-es költségvetésbe sem tervezték bele az erre fordítandó több milliárd forintot.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke az Indexnek azt mondta: megvárják az ebben a hónapban megszülető kormányrendeletet, ami a tartozás számítási elveit tartalmazza, majd fizetési ütemezést kérnek. Ekkor, mint fogalmazott, kibújik a szög a zsákból: ha a kormány nem akar fizetni, egyenként beperlik a tűzoltók nevében az összes helyi tűzoltóparancsnokságot, ami viszont a tűzoltóságok pénzügyi összeomlásához vezethet.

A szakszervezetek számítása szerint egymillió-ötszázezer túlóra maradt kifizetetlen 2004 óta, ami mintegy kétmilliárd forint kiadást jelentene a kormánynak. Árok Kornél szerint naponta egymillió forinttal növekszik a kamatteher, tehát a kormány érdeke a mielőbbi kifizetés.

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint jár

A Legfelsőbb Bíróság 2009 májusában mondta ki és erősítette meg, hogy a tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igénylik a heti átlagos 48 munkaórán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését. Az ügyben több mint ötven nagykanizsai tűzoltó perelte a városi tűzoltóságot azért, hogy fizessék ki a 2004. május 1-jei EU-csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat.

A tűzoltók egy kötelező erejű, közvetlenül alkalmazható uniós irányelvre hivatkoznak, aminek értelmezése szerint hét napra vonatkozóan az átlagos munkaidő - a túlórát is beleértve - nem haladhatja meg a 48 órát, és ettől a tagállamok nem térhetnek el.

Az előző minisztérium meg is ígérte

A bíróság által jogosnak ítélt követelésről a korábbi kormány önkormányzati minisztériuma úgy nyilatkozott, amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévő hivatásos önkormányzati tűzoltónak van túlszolgálati ideje, megilleti a túlmunka ellenértéke, függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem. A tárca akkor fontosnak tartotta, hogy mielőbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita, és a tűzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét.

Árok Kornél szerint ha azt látják novemberben, hogy a kormány teljesen elzárkózik az ügyben, megindítják a pereket (több ezer per indulhat párhuzamosan) a munkáltató tűzoltó-parancsnokságok ellen.

Hozzátette, a túlóradíjat a bírósági döntések után leinkasszózhatják a parancsnokságok számláiról. Közölte: tisztában vannak azzal, lehet, hogy az inkasszó nyomán fizetést sem tudnak adni a parancsnokságok, sőt üzemanyagra sem maradhat pénz, de elfogyott a türelmük.

Az ügyben keressük a Belügyminisztériumot, választ még nem kaptunk kérdéseinkre.