Bölcsődebezárás miatt háborognak siófoki szülők

2010.11.08. 17:20
Egy hetet kaptak a kisgyerekes szülők Siófokon arra, hogy megoldják gyerekük felügyeletét. A városban felújítás miatt fél évre bezár a bölcsőde. Bár az önkormányzat már hónapok óta tudta, hogy elkezdődnek a munkák, a szülőknek csak egy héttel az intézmény bezárása előtt szóltak. Akkor még azt mondták nekik, hogy gondoskodjanak ők gyerekeik felügyeletéről. Az önkormányzat most azt ígéri, hogy mindenkin segítenek.

"Nem azért adjuk be a gyerekünket, mert a körmünket reszelgetjük, hanem azért, mert rákényszerülünk arra, hogy a gyerek bölcsődébe járjon", mondta hétfőn Gábor Adrienn, az egyik édesanya. Múlt kedden egy rendkívüli szülői értekezleten tudták meg a siófoki bölcsődébe járó gyerekek szülei, hogy ezen a héten szerda az utolsó nap, amikor bölcsődébe vihetik gyerekeiket, mert utána fél évre bezár az intézmény felújítás miatt. 93 gyerekről van szó. Az értekezleten azt mondták a szülőknek, hogy a két és fél évesnél idősebb gyerekeket átveszik az óvodák, a többiek szülei pedig próbáljanak gondoskodni gyerekeik elhelyezéséről. Sok szülő viszont ezt nem tudja megoldani, Gábor Adrienn szerint munkahelyük is veszélybe kerülhet, ha hosszabb időre otthon kell maradniuk gyerekeikkel.

A szülők a múlt héten petícióban tiltakoztak, és kérték az önkormányzati testületet, hogy vizsgálja felül döntését. Egy másik szülő, Csizmár Attila azt mondta: megoldást is javasoltak. Azt szeretnék, ha az önkormányzat találna egy ingatlant, amelyet minimális költséggel átalakítva alkalmassá lehetne tenni ideiglenesen bölcsődei elhelyezésre, és ott a megszokott gondozóik felügyelhetnének a gyerekekre. Választ azonban erre nem kaptak Csizmár szerint.

Démuth Pál, Siófok alpolgármestere hétfőn azt mondta: 33 gyerek már elérte a két és fél éves kort, így őket óvodákban helyezik el. A következő három hónapban újabb 25 gyermek tölti be ezt a kort, így akkor ők is mehetnek óvodába. A többi gyerek esetében, ha a szülők nem tudnak maguk gondoskodni elhelyezésükről, akkor segít az önkormányzat: vagy úgy, hogy fizetik nekik a magánbölcsődét, vagy, ha ott már nem jut hely, akkor a szülők kaphatnak anyagi támogatást ahhoz, hogy otthon maradhassanak gyerekükkel. Démuth Pál hozzáttette, felveszik a kapcsolatot a szülők munkáltatóival, hogy meggyőzzék őket, senkit ne bocsássanak el, amíg esetleg otthon kell maradnia gyerekével. Az alpolgármester azt ígérte, hogy csütörtökre, amikor bezár a bölcsőde, minden szülő problémáját megoldják.

Démuth Pál a Független Hírügynökség tudósítójának kérdésére elismerte, hogy már hónapokkal ezelőtt kiírták a közbeszerzési eljárást a bölcsőde felújítására. Arra a kérdésre, hogy akkor miért csak most szóltak a szülőknek, azt válaszolta: csak nemrég tudták meg, hogy nyertek a felújításra kiírt európai uniós pályázaton.

Körülbelül hetven szülő hétfő este gyerekeikkel demonstrált a bölcsődebezárás ellen. A tiltakozó szülők négy pszichológustól, köztük Ranschburg Jenőtől és Bagdy Emőkétől kértek szakvéleményt. A szakemberek szerint sem ajánlott az ilyen hirtelen változás ennek a korosztálynak, és magában hordozza az egészséges személyiségfejlődés átmeneti, esetenként tartós zavarának a lehetőségét.