Szarházizta a szocialistákat egy jobbikos

2010.11.08. 20:48 Módosítva: 2010.11.08. 23:50
A jobbikos Pörzse Sándor bekiabálása miatt összehívták hétfő estére a házbizottság ülését. Pörzse szarházinak nevezte a szocialista frakciót, miután a Jobbik elnöke holokausztiparról beszélt a parlamentben, az MSZP-s Bárándy Gergely pedig rászólt. Pörzse később elnézést kért az országgyűléstől. Az Országgyűlés házbizottságának valamennyi tagja egyetértett abban, hogy nincs helye a parlamentben ilyen jellegű kifejezéseknek.

Az elnöklő Lezsák Sándor összehívta az országgyűlés házbizottságát hétfő estére a jobbikos Pörzse Sándor szocialista képviselőket szidalmazó bekiabálása miatt.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az Európai Unió és Izrael közötti társulás létrehozásáról szóló megállapodás általános vitájában hívta fel a figyelmet arra, hogy Pörzse Sándor - Bárándy Gergely MSZP-s politikus felszólalása alatt - bekiabálásában "szarháziaknak" nevezte a szocialista képviselőcsoportot.

Pörzse ezután azt mondta, hogy elragadtatta magát, és elnézést kért az országgyűléstől, illetve azoktól, akik nem értenek egyet kijelentésével.

Bárándy a bekiabálás alatt Vona Gábor felszólalására reagált. A Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy a "holokausztipar" igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. A Jobbik elnöke szerint a kormánytöbbség valamit el akar titkolni az EU és Izrael közötti megállapodásból. Vona Gábor ennek kiderítése érdekében egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását javasolta.

A szocialista képviselő válaszában kiemelte, hogy már a "holokauszt relativizálása" is bűncselekménynek minősül. Bárándy szerint Lezsák Sándor akkor járna el helyesen, ha megvizsgálná a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét.

Az Országgyűlés házbizottságának valamennyi tagja egyetértett abban, hogy nincs helye a parlamentben ilyen jellegű kifejezéseknek  - közölte az Országgyűlés sajtóirodája a testület késő esti zárt ülése után. A házbizottság összehívását Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője kezdeményezte.

Pörzse Sándor bocsánatkérését Mesterházy Attila, az MSZP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője sem tartotta elegendőnek. Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a házbizottsági ülés után lezártnak tekinti az ügyet.

Vona szerint a szocialisták félreértették a "holokauszt-iparra" vonatkozó kijelentését. Azzal ugyanis senkinek sem szerette volna megsérteni az emberi méltóságát, csak arra akartafelhívni a figyelmet, hogy többen politikai előnyt remélnek a holokauszt szó használatától.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy a "holokauszt-ipar" kifejezés akár bűncselekményt kimerítően is jelentéktelen színben tüntetheti fel a II. Világháború alatt történteket. Ezzel azonban egyetlen parlamenti frakció sem értett egyet - fűzte hozzá.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője aláhúzta: Vona Gábor kijelentésével nem követett el bűncselekményt, a szocialisták részéről pedig "rendkívül szerencsétlen" volt az antiszemitizmus vádját megfogalmazni a Jobbik Izrael államot érintő kritikájára.