Bakondi tárgyal a tűzoltók túlórapénzéről

2010.11.09. 22:29
A Belügyminisztérium rendeletben fogja szabályozni a tűzoltók illetménykiegészítésének számítási módját.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató kezd tárgyalásokat az érintett szakszervezetekkel a Belügyminisztérium közvetlen irányítása alá tartozó tűzoltók illetménykiegészítésére vonatkozó igények kifizetési ütemezéséről - közölte a tárca.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács ülésén ismét felvetődött a tűzoltók jogszabályi változáson alapuló - 2004 és 2007 között elmaradt - illetménykiegészítésére vonatkozó igény rendezése. A Belügyminisztérium megegyezett a szakszervezetek többségével, ennek alapján rendeletben fogja szabályozni a számítás módját. Felhívták az érintett munkáltatókat arra, hogy a rendeletnek megfelelően a kifizetésekről, azok ütemezéséről helyi megállapodás alapján gondoskodjanak.

A tárca utalt arra: a korábbi kormányok az EU-csatlakozás után elmulasztották megfelelően alkalmazni az uniós jogszabályokat, ez a szakszervezetek szerint a tűzoltókat a heti munkaidő indokolatlan magasan tartása miatt hátrányosan érintette. Az érdekképviseletek a korábbi kormányokkal nem tudtak megegyezni a kifizetés elvi alapjairól, az összeg nagyságáról, a legális munkaidő-számítás módszeréről és az esetleges kamatszámítás módjáról sem.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke kedden az MR1-Kossuth rádió Krónikájának azt mondta, 6-7 milliárd forintról és annak kamatairól van szó. A tűzoltók készek beperelni az összes érintett tűzoltóságot, hogy megkapják az elmaradt túlórapénzeiket. A rádió információi szerint a 2011-es költségvetésbe ez az összeg nincs betervezve, így az csak a helyi tűzoltóságok vagy önkormányzatok költségvetésébe ütemezhető be.

Az elmaradt túlóradíjak miatt az elmúlt években sok tűzoltó pert indított a munkáltatója ellen. A Legfelsőbb Bíróság (LB) tavaly konkrét ügyekben többször is kimondta: a tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését.