Maffiavádak Hunvald és Gál ellen

2010.11.09. 15:49
Bűnszövetkezetben, folytatólagosan követett el különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalást Hunvald György, a volt erzsébetvárosi polgármester és Gál György, a kerületi gazdasági bizottság elnöke, áll az ügyészség vádiratában. A Központi Nyomozó Főügyészség 46 ezer oldalnyi nyomozati anyag alapján, 121 oldalas vádiratban emelt vádat Hunvald és 24 társa ellen.

Csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt Hunvald György, Gál György és 23 társuk ellen a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség közleménye szerint a vádirat 121 oldalas, ami mellé kb. 46 ezer oldalnyi nyomozati iratot is kapcsoltak.

Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnökét egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán hivatalos személy által fontosabb ügyekben kötelességszegéssel, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett vesztegetés, illetve különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével, illetve bűnszervezet tagjaként, felbujtóként folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolják. Tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használata miatt jelentős, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítják, míg egyes lakáskiutalások ügyében négyrendbeli hivatali visszaélés bűntettével.

Hunvald György, a kerület volt szocialista polgármestere ellen is fennállnak a súlyosbító körülmények, az ingatlanértékesítések miatt különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolják, a tanácsadói szerződések miatt ötrendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali vesztegetés és magánokirat-hamisítás a vád, a lakáskiutalások ügyében ötrendbeli hivatali visszaélés.

Az ügyészség által feltételezett bűnszervezetnek Kardos Péter, a VII. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke is tagja volt. Vádat emeltek még egy értékbecslő, több vállalkozó és strómanjaik, Hunvald két külföldi barátja, Gál György volt hölgyismerőse, Szabó Zoltán volt országgyűlési képviselő, az önkormányzat jegyzője, valamint az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatója ellen is.

A vádirat 17 VII. kerületi önkormányzati ingatlan tulajdoncseréjét öleli fel. Gál a vádirat szerint 7 ingatlan értékesítésekor 603 millió, 3 másik ingatlan eladásakor 1,7 milliárd forintos kárt okozott. Az ügyészek szerint 2003-2004-ben Gál 16 ingatlan értékesítése után 366 millió forint kenőpénzt kért és kapott.

A fiktív tanácsadói szerződések ügyében az ügyészség szerint 32,1 millió forint vagyoni kárt okoztak. A jogellenes telefonhasználattal 6,5 millió forint kárt okoztak - Szabó Zoltán volt képviselő a vádirat szerint egymaga 6,3 millió forintot. Szabó emellett a kerékbilincset is leszedette kocsijáról a közterület-felügyelettel.

A harmadik ügy a lakáskiutalások ügye, Hunvald és Gál Gál sógornőjének, Gál barátnőjének, Gál barátnője testvérének, illetve Kardos Péter barátjának utaltak ki kedvezményes vételáron bérlakásokat a polgármesteri keret terhére.