Nem akar a pécsi püspök ellen nyomozni a Baranya megyei rendőrség

2010.11.09. 14:28
Elfogultság miatt nem kíván nyomozni a pécsi püspök ellen a Baranya Megyeri Rendőr-főkapitányság. Az októberben elrendelt nyomozás áll, még házkutatást sem tartottak.

Kizárását kérte a pécsi egyházmegyét érintő nyomozásból a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Indoklásuk szerint jó kapcsolatokat ápolnak a püspökséggel, ezért kérték az országos rendőrfőkapitánytól, hogy ne nekik kelljen lefolytatni a nyomozást. Az ORFK még nem döntött a kérésről, de valószínűleg egy másik megye rendőr-főkapitányságát bízza meg a nyomozás lefolytatásával.

Az ügyészség október végén rendelte el az okirathamisítási és szexuális ügyekkel is összefüggésbe hozott Mayer Mihály pécsi püspököt, illetve az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát. A baranya megyei rendőrök eddig nem végeztek nyomozati cselekményeket, nem tartottak házkutatást és iratokat sem foglaltak le.

Az ügyészség egy névtelen feljelentés alapján rendelte el a nyomozást. Mint korábban megírtuk, a terjedelmes feljelentésben legalább negyven különböző visszaélést sorolt fel a feljelentő.

Egy neve elhallgatását kérő pécsi egyházmegyés katolikus pap az Indexnek azt mondta, a feljelentés szerint Mayer és Wolf két évtizede sorozatosan követnek el gazdasági és egyéb bűncselekményeket, amelyekről számos szóbeszéd keringett a megyében, de a hatóság még nem járt a végére az ügyeknek. A feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat.