Számháborúznak a kolontári sérültekkel

2010.11.09. 12:34 Módosítva: 2010.11.09. 12:37
Az ajkai önkormányzat a törvény szellemében járt el, amikor költségbecslést készített arról, mennyi pluszköltsége merült fel a vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek ellátása közben, mondta Nyári Ildikó, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója. Míg a kolontári polgármester azt állítja, a katasztrófa után mindössze körülbelül húsz beteget ápoltak Ajkán, a főigazgató szerint ötszáznál is több járóbeteget és negyvenegy fekvőbeteget láttak el.

A kolontári polgármester azt mondta, felháborító és érthetetlen, hogy az ajkai önkormányzat rajtuk keresztül próbál visszaszerezni 21 millió forintnyi többletköltséget.

Nyári Ildikó azt mondta: teljes félreértés, hogy az ajkai kórház vagy önkormányzat számlát nyújtott volna be Kolontárnak. Katasztrófa esetén a költségeket a vis maior alapból fedezik, ám Ajka nem tartozik a katasztrófa sújtotta területhez. Ezért az ÁNTSZ kérte a kórházat, mérjék fel, becsüljék meg, mekkora többletkiadással járt a sérültek, betegek ellátása.

A mai napig jönnek

Az ellátottakról, a fekvő- és járóbetegekről is pontos táblázatot vezetnek, eszerint eddig negyvenegy fekvőbeteget láttak el, hatan jelenleg is ellátásra szorulnak. A katasztrófa után összesen több mint ötszáz   járóbeteget kellett ellátni, de a mai napig jönnek emberek légúti és pszichés problémákkal.

Ezért a 21 milliós összeg egy becsült összeg, pontos számokat még nem lehet mondani, tette hozzá a főigazgató. Nyári Ildikó azt mondta: az egyelőre nem derült ki, hogy a költségeket ki fogja megtéríteni, az is elképzelhető, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) utalják majd át a pénzt.

A költségeket az ÁNTSZ és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által összeállított táblázat alapján számolták ki. A 21 milliós összegben a személyzet plusz munkájának összes költsége és a dologi költségek is benne vannak. Az ajkai önkormányzat és a kórház is a törvényesség szellemében járt el a költségbecslés kapcsán, fogalmazott a főigazgató.

Nem követelésekről van szó

Ajka önkormányzata egy több mint 25 millió forintos végösszegű listát küldött Kolontárra, a listán a kitelepített kolontáriak elszállásolásával és ellátásával kapcsolatos költségek szerepelnek. Ezek között van családsegítő szolgáltatás, illetve az önkormányzati épületekben kialakított befogadóhely üzemeltetése.

A legmagasabb tétel - 21 millió forint - a Magyar Imre Kórház többletköltsége. Jáger László, ajkai jegyző szerint nem követelésekről van szó, csupán arról, hogy a költségek visszatérítéséhez a vis maior alaphoz és a kármentesítési alaphoz Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely pályázhat. A város csak azt szeretné, ha költségeinek egy részét - amelyeket konkrétan számszerűsíteni lehet - Kolontár beépítené a pályázatába, Ajka ugyanis nem adhat be ilyen pályázatot.

Beépítik a pályázatba

Tili Károly, Kolontár polgármestere az eset kapcsán azt mondta, hogy a 25 milliós listából a kórház 21 millióján kívüli tételek elismerhetők és azokat beépítik majd a vis maior alaphoz írandó pályázatba. Az azonban felháborító, hogy a térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórház állítólagos többletköltségeit is Kolontáron keresztül akarja megszerezni Ajka.

A polgármester szerint a kórházba körülbelül húsz embert vittek Kolontárról, közöttük tízen szorultak huzamosabb kórházi kezelésre. Egy házaspár volt, amelyik egy hónapig feküdt a kórházban, mert derékig megégtek.

Tili Károly tudomása szerint még plusz ágyat sem kellett beállítani és - mint fogalmazott - érthetetlen, hogy egy térségi ellátási kötelezettséggel rendelkező kórházban milyen többletkiadás jelentkezett, amit az OEP nem finanszíroz.