Visszafizeti az állami kétmilliárdot az Omninvest

2010.11.09. 08:37

Nem akarja "abba a helyzetbe hozni az államot, hogy konfrontálódnia kelljen az (Európai) Unióval a pályázati kifizetések elszámolása során", ezért visszafizeti azt a kétmilliárdos pályázati támogatást az Omninvest, amit még a Gyurcsány-kormány idején kapott influenza elleni oltóanyagok gyártástechnikájának fejlesztésére. A támogatás felhasználásának jogszerűségét a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) is vizsgálja, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Keni) pedig a Magyar Nemzet értesülései szerint feljelentésre készül.

Az Ominvest szerint ugyanakkor a támogatást szabályszerűen nyerték el és használták fel, jóhiszeműen játrak el. Hivatalos álláspontjuk szerint az, hogy most visszafizetik az összeget, nem jelent beismerést, ezzel csak azt akarják elkerülni, hogy az államnak kellemetlensége származzon az ügyből.

A VPOP gyanúja szerint az Omninvest nem számolt el a kétmilliárdos támogatással, adóbevallásában valótlan adatokat tüntetett fel, 2006-2009 között pedig fiktív számlákkal és szabálytalan értékcsökkenési elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonra tett szert.

A Kehi szerint a cég szabálytalanul használta fel a kutatás-fejlesztési támogatást, mivel azt független piaci szereplő szolgáltatására lehetett volna fordítani, a támogatást megszerző Ominvest Development viszont saját anyacégét, az Ominvestet bízta meg a feladattal. A vizsgálat szerint a cég az így szerzett pénzt értékpapírokba fektette, nem pedig kutatás-fejlesztésre fordította.