Budai szerint az ügyészség taktikázik Gyurcsány mentelmi jogával

2010.11.10. 06:10
Az elszámoltatási kormánybiztos számára egyértelmű Gyurcsány Ferenc érintettsége a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Három másik ügy miatt is vádat lehetne szerinte emelni a volt miniszterelnök ellen. Nem is érti, hogy a Legfőbb Ügyészség miért nem nyilatkozik Gyurcsány mentelmi jogáról.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint már csak az általa a feljelentésekhez csatolt iratok alapján is egyértelmű, hogy nem kerülhető meg Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelőssége a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Ezért nem is érti, miért nem ad egyenes választ a legfőbb ügyész és az ügyészség arra a kérdésre, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány.

Az ügyészség eddig nem erősítette meg Budai állításait, bár a kormánybiztos tudomása szerint a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályára már négy hete beérkezett a mentelmi jog felfüggesztését indítványozó irat, így arról a Kovács Tamás legfőbb ügyésznek is tudnia kell.

Kovács idén tölti be hetvenedik életévét, amivel megbízatása megszűnik. Budai szerint Kovács csak az időt húzza, hogy ne kelljen a kellemetlen ügyben személyesen döntést hoznia. Tény, hogy a jelenlegi törvények szerint hetvenedik életévük betöltésével az ügyészek megbízatása lejár, ám a parlament a jövő héten módosítani fogja az ügyészek szolgálati viszonyáról szóló törvényt, melynek értelmében utódja megválasztásáig mindenképpen hivatalban marad a legfőbb ügyész, függetlenül attól, hogy megbízatása amúgy lejárt-e.

Budai szerint amúgy Gyurcsány felelőssége nem csak Sukoró, de két másik kaszinóberuházás - a bezenyei, illetve az Álomsziget -, valamint a 2006 szeptember-októberi rendőri fellépések ügyében is felvetődik. Az elszámoltatási kormánybiztosnak a Malév privatizációja is gyanús, ebben Veres János volt pénzügyminiszter érintettségét fedezte fel.